Реклама / Ads
12| 3056 |19.05.2021 НОВИНИ

Стоян Мавродиев съди финансовия редактор на „Капитал“

.
Стоян Мавродиев Източник: БГНЕС
Бившият директор на Българска банка за развитие Стоян Мавродиев и кипърецът Майкъл Тимвиос са завели дела за клевета срещу финансовия редактор на вестник ”Капитал” Николай Стоянов в Софийския районен съд, съобщиха от медията.
 

Става въпрос за общо три тъжби, от които за две миналата седмица са връчени призовки на журналиста и вече има насрочени заседания. По третата все още няма разпореждане и не са получени документи.

 

Претенциите са към две различни статии от миналата година, които обаче са свързани помежду си и в които са описани косвени връзки между Мавродиев и Тимвиос. Всеки от тях в своите оплаквания твърди, че е независим от другия.

 

От „Капитал“ конкретизират кои публикации точно са причината за заведените дела:

Първият материал е в пакет от статии отразяващи твърденията на бившия депутат Димитър Ламбовски, че е продал на офшорна компания на Мавродиев две къщи в Гърция. Това се е случило, докато той е заемал публични постове (председател на Комисията за финансов надзор и директор на ББР), като такива придобивки не фигурират в имуществените му декларации. В статията се описват косвените връзки и индикации, сочещи, че Мавродиев контролира тази и други компании, макар като действителни собственици да са посочени различни други лица, включително и непознатия в България кипърски гражданин Майкъл Тимвиос. Последният счита, че това негово обрисуване като „подставено лице“ уврежда доброто му име и разваля имиджа му на успешен чуждестранен инвеститор.

 

Втората статия проследява възхода и последните развития около най-голямата публична компания в България с оценка надхвърляща 15 млрд. лв. – „Кепитъл консепт лимитед“, която дълги години така и не реализира проекта си за увеселителен мегакоплекс в Мусачево. През 2020 г. контролираното от хонконгския милиардер Стивън Ло дружество планира рестарт, но на нов терен около село Кътина, който малко преди това е придобит от фирма на Майкъл Тимвиос. В тази тъжба Мавродиев твърди, че няма общо с компаниите на Тимвиос, а съответно и с целия описан в статията казус. А именно, че инвестирането в „Кепитъл консепт лимитед“ се ползва като инструмент за придобиване на „златни визи“ и „златни паспорти“ (гражданство/право на пребиваване на чужденци срещу вложения в страната) - практика, която е силно критикувана от Европейската комисия.

 

Припомняме, че в началото на месец април името на Мавродиев гръмна в медиите, след като изтекоха скандални разговори между него и Ламбовски.

 

„С Бойко и Шиши съм в прекрасни отношения. Не им се дава власт. Виждам, че с Доган си имат сделка. И си ги крепят. Шиши каза, с него сме си говорили сутринта: „Няма да ги пускаме никъде, никакви предсрочни избори. Мандата докрая”. С Шиши знаеш, че съм близък“, споделя в записите бившият шеф на ББР.

 

Преди дни пък служебният министър на икономиката министър Кирил Петков разкри, че фирми, свързани с Пеевски, са взели 500 млн. лв. от ББР, чийто шеф бе именно Стоян Мавродиев. Случайност?

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2936 |19.05.2021 Янаки Стоилов: Трябва да има кратка равносметка за състоянието в сектор . 10| 7410 |17.05.2021 Димитър Стоянов: Кой излъга - Борисов или/и Сачева? . 3| 3608 |16.05.2021 Тежко остава състоянието на Владимир Каролев . 7| 3768 |14.05.2021 Владо Каролев - опериран по спешност. Състоянието му остава тежко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads