Реклама / Ads
44| 11483 |16.05.2021 АКТУАЛНО

Министър Кирил Петков: Фирми, свързани с Пеевски, са взели 500 млн. лв. от ББР

.
служебният министър на икономиката Кирил Петков Източник: стопкадър, bTV
Държавата дава в Българската банка за развитие милиард и половина лева за малки и средни предприятия. За тях обаче са отишли само 400 млн. Големият пай (946 млн. лв.) е за 8 компании. От тях четири са във връзка с г-н Пеевски. За него са 500 млн. лв. Това страшно ме притесни. Това заяви пред bTV служебният министър на икономиката Кирил Петков.
 

"Това са нашите средства, на данъкоплатците. От понеделник назначавам специална комисия за публичен контрол на средства и прозрачност. Заедно с Агенцията за финансов контрол ще влезем в ББР, за да видим как са разходвани тези средства и защо по закон тази банка трябва да помага на малкия бизнес, а почти 1 млрд. се дават само на 8 души, някои от които свързани", обясни той. Според него и другите „не са случайни“.

 

"За мен беше интересно да видя първия доклад на Сметната палата за ББР или банката, финансирана с държавни пари – нейната основна мисия е да финансира малки и средни предприятия, да помага на малкия бизнес, който не успява да се финансира от част от търговският банки. Първите 8 кредита към 8-те големи клиента са за 946 милиона, над 118 милиона е получил всеки от тях, огромни държавни средства са дадени само на 8 компании. С тези пари може да се финансират 946 фирми. 4 от тези 8 – има и  журналистически разследвания за тях, които показва, че вероятно има недиректна връзка с Пеевски. Над 500 милиона са дадени на тези фирми", обясни служебният министър на икономиката.

 

"Опитът на двама души от тази банка, които са били там в последните години, е от Агенцията за приватизация, а не от нормални търговски банки. Как е възможно човек от Агенцията за приватизация да решава да дава 1 млрд. на 8 компании?!", заяви Петков.

 
Той допълни, че по закон ББР трябва да е 100% държавна банка, но тази банка не е била точно 100% държавна. " 99.996 % е на държавата, но 8 акции се държаха от Търговска банка. Уставът казва, че понеже държавата не е 100% собственик, ако иска икономическият министър да направи събрание за смяна на надзора, трябва да изчака до три месеца, което прескача шанса нашето правителство да смени този надзор. Намерихме писмо от преди година, където банката казва ние искаме да дарим тези 8 акции, а Министерството на икономиката не е отговорило на това писмо. От петък вече тази банка е на държавата 100%, българската държава вече е собственик на тази банка изцяло", заяви Петков.

 

Министърът допълни: "Смятаме да ограничим и така да сменим устава на ББР, че никой повече да не може да раздава 1 млрд. на 8 души. Надзорният съвет ще бъде освободен".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 61| 13843 |12.05.2021 Първо уволнение в МВР: Министър Рашков освободи административния секретар . 17| 17607 |20.04.2021 Писателят Кирил Кадийски съветва новата председателка на Народното събрание . 5| 12887 |22.03.2021 Бивш министър на отбраната: Един от задържаните от МО е назначен от Н. Младенов и развиван от агент ”Иван” . 17| 5505 |09.03.2021 Здравният министър разреши на директорите на РЗИ да затварят ресторанти, молове, училища, фитнеси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads