Реклама / Ads
1| 4590 |23.08.2010 НОВИНИ

Д. Фицов: Арестуваха ни, за да ни дискредитират

.
Димитър Фицов и Игор Марковски
Подготвя се законово разграбване на картини от художествените галерии, сега наричани музеи. Това заяви пред журналисти Димитър Фицов, съсобственик на Аукционна къща „Аполон и Меркурий”.
 

Според Фицов през 20-те години преход са били разграбени картините от сбирките на бившите ТКЗС-та, АПК-та, големите заводи в страната и държавни учреждения. Той запита дали в момента са налични и всички картини от сбирката на Министерството на културата, както и на АЕЦ „Козлодуй”.

Припомняме ви, че името на Димитър Фицов беше замесено в скандала с крадени картини при полицейската операция в един от големите столични хотели. Тогава той бе съорганизатор на търг за продажба на картини заедно с Игор Марковски. Освен обявените за участие в търга 91 платна на художници от 20 и 21 век, тогава в търга е имало и картина на Никола Манев, за която има хипотеза, че е крадена. Официално обвинение към организаторите обаче не е отправено.

В търга не е имало картини от 19 век, а само рисунка на Майстора, увери Фицов. Картината на Манев е рисувана през 1965-та година в Париж и се казва „Катедралата”. В частен разговор с Фицов самият автор е уверил, че тази картина далеч не е от най-добрите му творби. По думите на Фицов „Катедралата” е била представена в два сайта в продължение на две години. Той допуска, че държавата иска да възкреси държавните регулаторни органи в сферата на културата. „Цялата тази история беше една камуфлажна акция, една димна завеса”, смята Фицов. Той коментира, че при разграбването на колекции не става дума за професионалисти крадци, а за „за мургави момчета, които ровят по софийските тавани”.

Целта на полицейската операция през май, когато се провеждаше търга, според Фицов е била да се дискредитира аукционната му къща и да се отклони вниманието от законното разграбване на галериите и музеите. Той намекна, че е възможно братът на Никола Манев, който е в Щатите, да е продал „Катедралата” и призова полицията да дава сведения за крадени картини. По негово мнение, вече са били разграбени картини от сбирките на музеите в Нови Пазар, Балчик , Чипровци и др.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5250 |09.08.2010 Арестуваха отново човек от "Килърите" . 8| 6797 |27.07.2010 Арестуваха жената на Валентин Димитров за рекет . 10| 8013 |01.06.2010 Арестуваха шестима от "Винпром Карнобат" . 13| 5075 |19.04.2010 Арестуваха още един "недосегаем"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads