Реклама / Ads
5| 4024 |27.10.2023 НОВИНИ

На фона на посещението на Хамас в Москва: Зеленски намекна, че Путин подготвя втори фронт

.
Украинският президент Володимир Зеленски изказа предположението, че Русия има полза от войната в Близкия изток, след като висши представители на Хамас пристигнаха в Москва за преговори вчера.
 

Обръщайки се към лидерите на ЕС, които се събират на среща на върха в Брюксел, Зеленски заяви чрез видеовръзка: "Трябва да направим всичко възможно, за да предотвратим избухването на още по-голям международен пожар в Близкия изток. Враговете на свободата са много заинтересовани да доведат свободния свят до втори фронт", предаде "Politico".

 

Той добави: "Трябва ясно да видим този сценарий и да му противодействаме - разбира се, заедно. Колкото по-скоро сигурността надделее в Близкия изток, толкова по-скоро ще възстановим сигурността тук - в Европа.


Зеленски говори в момент, когато делегация на Хамас посети Москва за разговори относно освобождаването на чуждестранните заложници, включително руснаци, които групировката държи в Газа, съобщиха руските информационни агенции.


Муса Абу Марзук, основател и политически лидер на Хамас, който понастоящем живее в Катар, оглавяваше делегацията, която се срещна с руския заместник-министър на външните работи Михаил Богданов.

 

По-рано тази седмица руският президент Владимир Путин предупреди, че израелска сухопътна инвазия в Газа може да доведе до по-широк регионален конфликт. "Нашата основна задача е да спрем кръвопролитията и насилието - каза той, - в противен случай по-нататъшната ескалация на кризата е изпълнена с тежки и изключително опасни и разрушителни последици". И то не само за региона на Близкия изток. Тя може да се разпространи далеч отвъд границите на Близкия изток".

 

Русия започна войната си срещу Украйна през февруари 2022 г., в резултат на което загинаха хиляди цивилни граждани и бяха създадени милиони украински бежанци, които се разпространиха в Европа и на други места.

 

На срещата си на върха в Брюксел лидерите на ЕС обсъждат двойните войни в Украйна и в Близкия изток. Конфликтите поставят на изпитание границите на външнополитическия обхват на блока, особено като се имат предвид проблемите, които европейските лидери изпитват при съгласуването на позициите си по отношение на Израел.

 

"Ясно е, че конфликтът в Близкия изток хвърля известна сянка върху това, което се случва в Украйна", заяви белгийският министър-председател Александър де Кро ден преди срещата на върха.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3798 |27.10.2023 Милен Керемедчиев: В момента САЩ имат въздържаща функция не само към Хамас, Хизбула и Иран, но и към Израел . 19| 20476 |27.10.2023 Борисов е в паника: Хекимян се срива към третото място . 1| 3823 |27.10.2023 1080 са постъпилите сигнали за нарушения на изборното законодателство . 8| 14460 |27.10.2023 "Интернет окончателно бе превъртян". Николета с подкрепа за Хекимян

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads