Реклама / Ads
0| 3017 |15.06.2022 НОВИНИ

На фона на раздора в коалицията: Актуализацията на бюджета влиза в НС

.
Актуализацията на бюджета влиза на първо четене в Народното събрание. Темата доведе до разрив в коалицията и отцепване на депутати от “Има такъв народ”, които заявиха, че ще подкрепят “Продължаваме промяната”.
 

Предстои да стане ясно какво ще се случи днес, когато депутатите ще гледат бюджетите на НЗОК и ДОО. Слави Трифонов и останалите в редиците на ИТН заявиха, че ще подкрепят бюджета в социалната му част. Най-много пари се насочват за увеличението на пенсиите - от 1 юли парите на възрастните трябва да се вдигнат с 10 процента, както и да се запази COVID добавката от 60 лева. Минималната пенсия трябва да стане почти 470 лева при 370 в момента.

 

Парламентът ще започне работа на фона на нова политическа обстановка. Една седмица е изминала, откакто Слави Трифонов обяви, че изтегля министрите си от коалицията, но дни по-късно на фона на обвинения в мафиотски връзки и задкулисие, няколко депутати заявиха, че напускат ИТН. Възможно е днес много по-лесно да се осигури кворум за започване на пленарното заседание, след като миналата седмица то се проведе с кворум на ръба. 

 

От "Възраждане" заявиха, че няма да се регистрират. Министър-председателят Кирил Петков обеща, че ще продължи да търси мнозинство сред народните представители, за да може актуализацията на финансовата рамка на държавата да влезе в сила от началото на юли.

 

Припомняме, че актуализацията на бюджета стана повод за разрив в редиците на управляващото мнозинство. Министрите на ИТН напуснаха заседанието в МС миналата седмица заради внезапно вкарване на точката в дневния ред на изпълнителната власт, преди тя да бъде гледана на коалиционен съвет. От ПП обаче са категорични, че темата е била обсъждана редица пъти. Освен това, основен проблем е липсващите пари за пътищарите, които доведоха и до първата подадена оставка - тази на шефа на МРРБ Гроздан Караджов. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3047 |14.06.2022 Бачийски бил заплашен с инфаркт от познат. След записите Моллов си изключил телефона и излязъл в отпуск . 0| 3958 |13.06.2022 Проф. Киров за трусовете в коалицията: Всичко ще приключи до десетина дни . 0| 3876 |12.06.2022 Стефан Софиянски за коалицията: Парцелира се Министерския съвет, не се работи така . 0| 2870 |10.06.2022 С кворум на ръба започна заседанието в НС в ден 2 на раздора в коалицията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads