Реклама / Ads
4| 4256 |14.05.2015 НОВИНИ

Фонда отрича да са разрешавали промяна на специалните депозити в КТБ

.
Сградата на КТБ
От Фонда за гарантиране на влоговете опровергават твърдения, че са давали разрешение за преструктуриране на влогове от преференциални в обикновени като част от дейността на квесторите на КТБ.
 

 Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство за умишлена безстопанственост срещу квесторите на КТБ  Елена Костадинчев и Станислав Лютов, след като на правителствено заседание премиерът Борисов и финансовият министър Владислав Горанов обявиха, че в последните си работни дни квесторите са преправили над хиляда договора с преференциална лихва.

 

От фонда уточняват, че цитираното в медии писмо до квесторите на КТБ е в отовор на поставени от тях въпроси относно прилагането на Закона за гарантиране на влоговете в банките в частта на размера на гаранцията.

 

Отговорът на ФГВБ е подписан от заместник-председателя на УС Нели Кордовска, която е упълномощена да представлява Фонда от 19.11.2014 г.

 

Указанията от ФГВБ не могат да се разглеждат като "указания изобщо", без да се има предвид какви са зададените от квесторите конкретни въпроси, подчертават от Фонда.

 

Затова и се прилагат както въпросите, така и отговорите.

 

Въпросът:

„Как следва да се третира случая, при който договор с привилегировани лихвени условия е прекратен на 20.06.2014 г.*, сумата по същия е преведена от КТБ, но поради поставяне на банката под специален надзор не е реализиран и сумата се е върнала в КТБ? Към момента сумата е заведена като кредитно салдо на лицето, по което не се начислява лихва ."

 

Отговорът на Фонда по въпроса е изцяло съобразен с дефиницията на понятието „влог" съгласно ЗГВБ и съответно тази сума е квалифицирана като „кредитно салдо в резултат на обичайна банкова сделка". Указано е, че съответното лице следва да се подаде като вложител към ФГВБ (т. 13 от Указания от Управителния съвет на ФГВБ, изпратени с писмо на ФГВБ от 10.11.2014 г.).

 

Впоследствие квесторите на КТБ на заседание на УС на ФГВБ, проведено на 19.11.2014 г., искат потвърждение на отговора и получават писмен отговор.

 Отговор от 20.11.2014 г., е подписан от г-жа Нели Кордовска и е съответно: "Ако вложителят при прекратяването на договора е платил наказателна лихва за предсрочното му прекратяване, влогът е гарантиран."

 

От Фонда подчертават, че в случая поставеният от квесторите въпрос се отнася до договори за депозит, сключени при привилегировани лихвени условия, чието прекратяване е станало преди поставянето на КТБ АД под специален надзор от БНБ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4292 |21.04.2015 Евростат с резерви към Фонда за гарантиране на влоговете . 2| 4346 |15.03.2015 ЦИК отрича да се раздават броеници в Сърница . 8| 4715 |16.01.2015 US фондация налива 3 млн. лв. във вестниците на Прокопиев . 2| 4184 |06.12.2014 МВР отрича да е имало арести за убийството на Хрисимов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads