Реклама / Ads
17| 6335 |21.10.2023 НОВИНИ

Франсис Фукуяма: Русия е фашистка диктатура с реваншистка външна политика

.
Франсис Фукуяма
"Русия се е превърнала във фашистка държава. Това е крайно националистически режим, който централизира цялата власт и отрязва всички алтернативни центрове на властта".
 

Това казва американският политолог, философ и писател Франсис Фукуяма в украинското издание на Радио "Свободна Европа".

 

"Всички чуждестранни компании са напуснали, защото не могат да работят в Русия. Но виждам, че собствеността на много олигарси също е била национализирана през последните няколко месеца. Това е централизирането на цялата икономическа власт в Кремъл, което отрязва всички алтернативни политически организации, всички алтернативни източници на информация. В крайна сметка това е фашистка диктатура с реваншистка външна политика. Това е държава, която след поражението си се доближава максимално до нацистка Германия", категоричен е той.

 

"За съжаление, изглежда, че днес сред руското население има много национализъм. Това не е само режимът, не е само Путин. Едно от нещата, които са много тревожни за мен, е, че дори руснаците в изгнание, които живеят в Берлин, Мадрид или други европейски градове и вече не се влияят пряко от руската пропаганда, все още подкрепят линията на Путин по отношение на войната и подкрепят Русия в атаките ѝ срещу Украйна.

 

Това показва, че нещо се случва в руската психика, която през годините е била сериозно увредена. Ето защо популярността на Путин сред населението е много силна.

Мисля, че единственият въпрос е дали военният елит и руските разузнавателни служби ще успеят да се противопоставят на режима и в резултат на това Русия ще бъде унизена", смята световноизвестният писател. 

 

На въпрос за санкциите срещу Русия, той отговори така:

 

"Санкциите, наложени на всеки режим, са подвижна цел. Целта на санкциите започва да търси обходни пътища, за да не я засегне. След това трябва да се наложат още санкции, за да се затворят нови вратички, и така нататък. Така че все още трябва да работим по този въпрос и да използваме възможно най-много алтернативни лостове за натиск. Все пак бих казал, че в резултат на санкциите настъпиха глобални икономически и енергийни промени. И не трябва да забравяте, че като цяло това е нещо добро.

В края на краищата зависимостта на някои европейски държави от руския нефт и природен газ имаше лоши последици. Дори ако санкциите не могат да направят невъзможно производството на прецизни ракети в Русия, те поне ще направят производството им много по-скъпо и трудно".

 

Относно членството на Украйна в Европейския съюз, което се отлага заради желанието на Брюксел страната да се справи с корупциията, Фокуяма заяви:

 

"Не разбирам как страни като Унгария все още са членове на ЕС. Те вече не са демокрации. Днес Украйна е много по-демократична страна от Унгария".

 

На въпрос стигна ли Западът до момента, в който е готов да накара Украйна да се съгласи да преговаря с Русия, той отговаря така:

 

"Силите, които подкрепят предоставянето на оръжия на Украйна от страна на Запада, все още са силни. Например в Съединените щати огромното мнозинство от политиците подкрепят помощта за Украйна. Ние (в САЩ) имаме един вид политическа система, която привилегирова малцинството. И в САЩ има част от републиканците, едно малцинство, което иска да предотврати помощта за Украйна. Но те не са в състояние да застрашат бюджета, който включва тази помощ. Затова се надявам, че преговорите за бюджета ще приключат и Украйна ще получи помощта".

 

Интервюто продължава с предстоящите догодина президентски избори в САЩ и какво би се случило, ако Доналд Тръмп спечели: 

 

"Ако Тръмп бъде преизбран през 2024 г., това ще бъде катастрофа за всички. Това ще бъде катастрофа за Украйна. Той не иска да подкрепи Украйна, той е на страната на Русия. И в миналото вече е заплашвал, че ако бъде преизбран, ще изтегли САЩ от НАТО. Това ще бъде заплаха не само за Украйна, но и за цяла Европа".

 

"В момента в Украйна има много силен консенсус за освобождаване на 100% от териториите, които са били окупирани след 1991 г. Не очаквам прибързани преговори в близко бъдеще", смята Фукуяма.

 

"Друг въпрос е дали Украйна ще успее да окаже достатъчен натиск върху Русия. И сега ето го въпросът - самата Москва не се интересува от преговори. И ако контранастъплението на Украйна е успешно и Крим бъде откъснат или деокупиран, това ще промени глобалните изчисления на Русия. Тогава Украйна ще реши какво да прави. Но в момента не виждам никаква основа за преговори", каза още той.

 

"Мисля, че единственият начин Русия да напусне окупираните от нея територии е победата на Украйна. Всички се надяваме на това. Въпросът, с който Украйна ще се сблъска в бъдеще, е възможността не всички 100% от териториите да бъдат освободени. И примирение с мисълта, че тази война може да продължи много дълго време", допълни той.

 

"Западните критики към украинската контраофанзива не помагат", продължи той. "Хората, които я критикуват, не разбират условията, при които украинците водят тези сражения. Не мисля, че разбирането на доктрините на НАТО е много полезно тук. В края на краищата, например, Украйна никога не е имала въздушното превъзходство, което Алиансът има при провеждането на подобна операция. Така че съжалявам, че чувам такава критика.

 

Мисля, че има основания да се очаква, че Украйна ще направи пробив на някакъв етап, за да освободи поне южната част на страната и да се приближи до Крим. В края на краищата голяма част от руския Черноморски флот вече трябваше да напусне Крим и да се отправи към руски пристанища заради успешните украински атаки срещу кораби и инфраструктура", обясни политологът и писател.

 

"Мисля, че ситуацията в Украйна ще бъде донякъде подобна на тази в Израел. В смисъл, че Русия няма да изчезне. Украинската победа, както я разбират повечето хора, е връщане към границите от 1991 г. Това обаче няма да унищожи Русия", отбеляза Фукуяма.

 

"Подозирам, че хората, които се притесняват от разпадането на Русия, мислят за това кой ще се грижи за целия този ядрен арсенал. Никой обаче не знае - разпадането на СССР не доведе до конфликти или войни. Затова евентуално разпадане на Руската федерация с няколко по-малки държави може да се случи съвсем мирно", смята той. 

 

"Ако Украйна победи и изгони Русия от територията си, това ще покаже, че една съвременна либерална демокрация има силата и решимостта да се защити. В крайна сметка много хора са скептични по този въпрос, като смятат, че демокрациите са отслабнали и не могат да гарантират собствения си суверенитет. При сценарий на украинска победа тези скептици ще се убедят, че това не е така", посочи Фукуяма и предупреди:

 

"Ако Русия излезе силна от този конфликт, всички страни около нея ще бъдат в опасност. Балтийските държави се чувстват по-сигурни, защото са в НАТО. Въпреки това една от основните цели на Путин е да анулира всички събития в Европа след 1991 г. и да поеме контрола над "новата руска империя", която включва възможно най-много бивши съветски републики".

 

ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 4952 |21.10.2023 Украйна взима позиции на силно защитения източен бряг на Днепър. Защо това е важно? . 2| 4312 |21.10.2023 Срещата за мир в Кайро се разкъса между правото на Израел да се защитава и призива за палестинска държава . 3| 3911 |21.10.2023 Почина легендата на aнглийския футбол сър Боби Чарлтън . 8| 4148 |21.10.2023 ГЕРБ иска дерогацията на руския петрол да падне по-бързо. ДПС ще ги подкрепи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads