Реклама / Ads
19| 5128 |21.10.2023 НОВИНИ

Украйна взима позиции на силно защитения източен бряг на Днепър. Защо това е важно?

.
Източник: Володимир Зеленський/Facebook
Украинските бойци на фронтовата линия твърдят, че войските не само са преминали в окупираната от Русия територия, но и са заели позиция, очевидно за първи път, на силно защитения източен (или ляв) бряг на река Днепър в Херсонска област, пише BBC.
 

Развитието е потенциално значимо. Контраофанзивата на Украйна има за цел да пресече окупираната от Русия територия, прекъсвайки сухопътен коридор към Кримския полуостров, който Москва анексира - незаконно - през 2014 г.


В размяна на текстови съобщения 46-а бригада съобщи на BBC, че войските водят тежки боеве, докато се опитват да поемат пълен контрол над село Кринки.


Ако успее, заявиха от силите, селището ще даде на предните части база, от която да започнат по-мащабна офанзива, целяща да раздели руските войски и да прекъсне снабдителните им линии.


Базираният в САЩ Институт за изследване на войната (ISW) заяви, че украинските сили продължават по-мащабни от обичайните сухопътни операции на източния бряг, а руски военни блогъри също отбелязват боеве в Кринки.


А действията се наблюдават внимателно - успехът тук ще бъде използван от военните началници на Украйна. Тяхната контраофанзива, започнала през юни, отбеляза бавен напредък с ограничени териториални придобивки.


Но бойците, с които BBC разговаря, признават, че дори войските да превземат Кринки, атака в стил "десант в Нормандия" в наши дни е малко вероятна.


46-та бригада се сражава по-нататък по обширната фронтова линия в Запорожка област със същата цел - да прекъсне достъпа на Русия до Кримския полуостров.

 

Украинските бойци казват, че току-що са успели частично да пробият първата линия на руската отбрана край село Вербове - и че успешно са се прицелили в някои складове за боеприпаси и бази, но че напредъкът е ограничен.


Описаха силно минирани руски укрепления и ежедневни въздушни атаки по логистичните им маршрути, без, както се оплакаха, да имат собствена въздушна подкрепа.


Според тях руските войски са били в отбрана, но сега са в атака.


С наближаването на зимата условията се влошават - и за двете страни.


Дъждовното време се отразява на работата на безпилотните летателни апарати, разузнавателната техника и авиацията, казват войниците. Но те не очакват никакво отслабване на сраженията.


"Зимата няма да бъде време за почивка", казаха те.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4467 |21.10.2023 Срещата за мир в Кайро се разкъса между правото на Израел да се защитава и призива за палестинска държава . 3| 4113 |21.10.2023 Почина легендата на aнглийския футбол сър Боби Чарлтън . 2| 4000 |21.10.2023 Изследовател: Очаквам масова размяна на взетите от Хамас заложници за палестинци, арестувани в Израел . 8| 4246 |21.10.2023 ГЕРБ иска дерогацията на руския петрол да падне по-бързо. ДПС ще ги подкрепи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads