Реклама / Ads
4| 2712 |26.05.2024 НОВИНИ

Франсоа Валериан: Политиците се опитват да ни убедят, че корупцията във властта е нещо нормално

.
Франсоа Валериан Източник: Стопкадър: Нова телевизия
От 2023 г. Франсоа Валериан е председател на Борда на директорите на „Прозрачност без граници“ (Тransparency International). Специалист е по теми като незаконни финансови потоци, политическа почтеност и стратегически съдебни дела.
 

Като ръководител „Програми за почтеност в бизнеса“ в секретариата на организацията Валериан инициира застъпничеството на срещата на Г-20 около финансовата регулация и борбата с корупцията.

 

В професионалната си кариера той работи както в публичния, така и в частния сектор. Договаря социални споразумения със синдикатите на въглищните мини, работи за големи банки, преподавал е финансово регулиране и надзор. Има докторска степен по история.






Валериан говори ексклузивно в предаването „120 минути“ по bTV за теорията и практиката на политическата корупция.

 

"Това е останало в миналото – да се счита, че корупцията е нещо нормално, което всеки трябва да приема и практикува. Сега, опасенията, които имаме, са, че има политици и лидери, които се опитват да представят корупцията като норма, като стандарт, като нещо приемливо и се опитват да убедят хората, че това не е проблем. Интересът на народа, очевидно е да преборят корупцията, защото тези политици предлагат краткосрочни решения, но в дългосрочен план, гражданите са губещите", изтъкна специалистът.

 

Експертът изтъкна, че Украйна съществено се е подобрила от началото на войната с борбата срещу корупцията със създадените институции и, по-важното, с разследвани случаи на корупция.





"Тук е яркият контраст с режима на Путин, който облекчава санкциите срещу корумпираните. Има две развития, които са коренно противоположни. Фактът, че има нови корупционни схеми, появяващи се в световен мащаб, е нещо, свързано с глобализацията на икономиката, с нарастването на организираната престъпност, с увеличените онлайн схеми за укриване на неправомерно натрупани печалби. Това не задължително е обвързано с войната в Украйна, но трябва да се борим с него", отбеляза той.

 

Валериан смята, че борбата срещу корупцията е невъзможна, ако липсва независима съдебна власт с необходимите човешки и финансови ресурси, за да работи адекватно срещу корупцията.





"В България, както в повечето страни по света, има редица закони и регламенти. Необходимо е да се приемат още закони, като например за лобизма, за злоупотребата със съдебни способи срещу активистите за борба с корупцията. Но най-важните закони са налице. Необходима е съдебна система, използваща тези закони, за да се бори истински с организираната престъпност", категоричен бе той.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2733 |26.05.2024 Крайнодясната Марин Льо Пен: Сега е моментът да се обединим с италианската премиерка Мелони . 11| 5273 |26.05.2024 Шолц не подкрепя възможността Киев да използва германски оръжия за поразяване на цели в Русия . 0| 2487 |26.05.2024 Гришо триумфира над американеца Ковачевич на Ролан Гарос . 10| 5938 |26.05.2024 Британското разузнаване: Украинските сили успяват да отблъснат голяма част от руските нападения в гр. Волчанск

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads