Реклама / Ads
11| 5271 |26.05.2024 НОВИНИ

Шолц не подкрепя възможността Киев да използва германски оръжия за поразяване на цели в Русия

.
Германският федерален канцлер Олаф Шолц Източник: БГНЕС
Германският федерален канцлер Олаф Шолц се противопоставя на евентуално разширяване на военната подкрепа за Украйна от страна на Запада, като заяви днес, че не подкрепя възможността Киев да използва германски оръжия за поразяване на цели в Русия, съобщи ДПА.
 

"Имаме ясни правила, договорени с Украйна, за оръжейните доставки, които сме извършили досега. И те работят. Поне такава е моята теория", коментира Шолц на събитие в Берлин, посветено на 75-годишнината от приемането на германската конституция.

 

Откакто Русия нахлу пълномащабно в Украйна преди повече от две години, Германия доставя на Киев артилерийски установки с голям обсег на действие, като например ракетната установка "Марс II", която има обсег на действие над 80 км.





Украинският държавен глава Володимир Зеленски обаче твърди, че на украинските въоръжени сили е забранено да използват западни оръжия за поразяване на цели на територията на Русия.

 

В неотдавнашно интервю за "Ню Йорк Таймс" Зеленски спешно помоли съюзниците на Украйна да дадат разрешение оръжията да бъдат използвани за поразяване на руски артилерийски позиции в близост до украинската граница.

 

Досега Украйна можеше да поразява цели в Русия само с помощта на безпилотни самолети, произведени на нейна територия.






Политикът от Зелената партия Антон Хофрайтер неотдавна стана първият член на управляващата коалиция в Германия, който публично подкрепи разхлабването на ограниченията за използване на западни оръжия от Украйна.

 

Според публикация във в. "Ню Йорк таймс" американските власти вече обмислят да разрешат използването на западни оръжия за обстрел на цели на руска територия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2487 |26.05.2024 Гришо триумфира над американеца Ковачевич на Ролан Гарос . 10| 5938 |26.05.2024 Британското разузнаване: Украинските сили успяват да отблъснат голяма част от руските нападения в гр. Волчанск . 0| 2475 |26.05.2024 Предупредителни сирени за възможни наближаващи ракети прозвучаха в централната част на Тел Авив . 1| 2464 |26.05.2024 Главчев ще се срещне със Столтенберг в Министерския съвет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads