Реклама / Ads
0| 2662 |02.06.2023 НОВИНИ

Франция и Германия призовават за нови избори в Косово

.
За нови избори в Косово призоваха президента на франция Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц. Мотивът - да се потуши напрежението, възникнало между Косово и Сърбия след местните избори.
 

Лидерите на Сърбия и Косово бяха поканени на импровизирани разговори при закриването на срещата на върха на 46 европейски лидери в Молдова в четвъртък вечерта.


По-рано през деня градусът на напрежението се повиши, след като сръбският президент Александър Вучич обвини косовския си колега Вьоса Османи, че е отказал диалог относно "фиктивните избори". 


"Много ясно е, че косовските власти носят отговорността за настоящата ситуация“, каза Макрон пред репортери в Молдова, като каза, че има "неспазване“ на споразумение, което беше сключено само преди няколко седмици.


"Помолихме двете партии да организират нови избори в тези четири общини възможно най-скоро, с ангажимент от страна на Косово с участие в тези избори по ясен начин от страна на сръбската страна", допълни френският президент. 


Самата Вьоса Османи посочи пред европейските лидери, че това би било възможно според косовското законодателство, ако сръбското ръководство в Белград не насърчи сърбите да бойкотират изборите.


"Това изисква смелост от всички участници, защото те ще трябва да изиграят ролята си на политически отговорни позиции, за да гарантират, че деескалацията ще успее“, заяви на свой ред Олаф Шолц.


Припомняме, че след местните избори в северна Сърбия етническото сръбско малцинство в Косово бойкотира местните избори на север през април, позволявайки на етническите албанци да поемат контрола над местните съвети въпреки избирателната активност под 3,5%. Ескалацията дойде тази седмица, когато в северния косовски град Звечан сръбски протестиращи се сблъскаха с мироопазващите сили на НАТО, които охраняваха албанските кметове, влизащи в новите си офиси. 


Размириците, които доведоха до повече от 60 ранени и от двете страни, отбелязаха най-тежкото насилие в региона от повече от десетилетие.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2752 |31.05.2023 Ответна мярка: Германия разпореди затварянето на четири от петте руски консулства в страната . 0| 2854 |31.05.2023 Седем заподозрени поддръжници на ”Ислямска държава” бяха задържани в Германия . 9| 3172 |27.05.2023 Украински войници започнаха в Германия обучение на американските танкове ”Ейбрамс” . 4| 2885 |27.05.2023 Украйна поиска от Германия крилати ракети с голям обсег на действие ”Таурус”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads