Реклама / Ads
0| 4330 |19.03.2016 НОВИНИ

Франция поиска екстрадиция на задържания в Брюксел Абдеслам

.
Франсоа Оланд
В атентатите в Париж са участвали много повече души, отколкото сме предполагали. Това заяви френският президент Франсоа Оланд на съвместна пресконференция с белгийския премиер Шарл Мишел след залавянето на Салах Абдеслам - "най-издирваният човек в Европа" през последните няколко месеца, предадоха световните агенции.
 
Двамата лидери потвърдиха, че в рамките на операцията в Моленбек този следобед са били задържани трима души, един от които е Абдеслам, а другите – негови съучастници. Оланд заяви, че Франция незабавно ще подаде молба към Белгия за екстрадиция на ислямиста. Той добави, че вярва напълно, че белгийските власти ще удовлетворят искането в най-кратък срок.

Шарл Мишел добави, че за да се стигне до днешния ден в Брюксел е имало общо 100 операции, в рамките на които са били арестувани 58 души. Той обясни, че двамата съучастници на Абдеслам, арестувани днес, са били ранени и също са имали оръжие.

Оланд допълни, че Абдеслам е пряко свързан с подготовката,организацията и извършването на атентатите в Париж на 13 ноември, които отнеха животана 130 души.

Двамата лидери поздравиха службите за сигурност, участвали в днешната операция и изтъкнаха значението на сътрудничеството между двете държави. Оланд призова за по-голямо сътрудничество между разузнаванията не само на Франция и Белгия. "Изправени сме пред огромни терористични мрежи, които действат в редица страни", поясни френският държавен глава. Мишел добави, че службите са сигурност са изправени "пред нова форма на заплаха" и трябва да останат нащрек.

Оланд допълни, че макар залавянето на Абдеслам да е важна стъпка, "това не е краят на историята, тъй като в подготовката на атентатите са участвали много повече души, отколкото смятахме досега. Мрежата им действа във Франция, Белгия и други европейски страни. Докато не арестуваме всички, които са помогнали за извършването на тези ужасни атаки, борбата ни ще продължи".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5220 |18.03.2016 Адв. Симеонов: Василев не е поискал сръбско гражданство . 13| 4360 |09.03.2016 ДПС поиска оставката на Петър Москов . 5| 4437 |01.03.2016 ПЕС поиска преглед на избирателните списъци и медийна реформа в Македония . 12| 4156 |01.03.2016 Киев не бил искал екстрадицията на бияч от Околовръстното

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads