Реклама / Ads
17| 5686 |13.07.2019 НОВИНИ

Франция ще подкрепи Кьовеши за европейски главен прокурор

.
Лаура Кьовеши
Франция ще подкрепи кандидатурата на Лаура Кодруца Кьовеши за поста европейски главен прокурор, въпреки че конкурент на румънката е френският прокурор Жан-Франсоа Бонер, съобщава румънската телевизия Диджи 24, като се позовава на източници.
 

Радио Франс ентернасионал (RFI) съобщи в петък, че френският прокурор Бонер е бил назначен за ръководител на финансовата прокуратура на Франция.

Според журналисти от RFI това е равносилно на оттегляне на французина от надпреварата с Кьовеши за поста ръководител на бъдещата Европейска прокуратура. Въпреки това, официално съобщение в тази посока не е правено, отбелязва румънската телевизия, цитирана от БТА.

 

Източници от Брюксел са заявили за Диджи 24, че Съветът на ЕС няма да оттегли кандидатурата на Жан-Франсоа Бонер, защото това би означавало в съревнованието да влезе другият кандидат, класирал се на трето място - германеца Андреас Ритер. Франция обаче ще подкрепи кандидатурата на Кьовеши с официално гласуване, а този вот ще се състои до дни, са заявили източниците на Диджи 24.

 

Французинът Бонер бе фаворитът на Съвета на ЕС, а румънката Кьовеши - на Европейския парламент. Двете институции проведоха няколко кръга преговори, тъй като европейският главен прокурор трябва да бъде назначен по взаимно съгласие между тях.

Бъдещата Европейска прокуратура следва да заработи през 2020 г. Тя е замислена като независимо бюро за разследване, преследване и изправяне пред правосъдието на престъпления срещу бюджета на ЕС, като злоупотреби, корупция и трансгранични измами с ДДС за над 10 милиона евро.

 

Прокуратурата ще бъде базирана в Люксембург и ще бъде съставена от главен прокурор и колегиум от прокурори от всички страни участнички, които ще координират текущите разследвания на делегираните прокурори от всяка страна. До момента 22 страни членки на ЕС са се присъединили към Европейската прокуратура. Петте държави, които са извън проекта (Швеция, Унгария, Полша, Ирландия и Дания) могат да се включат във всеки един момент.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5750 |04.07.2019 Владимир Береану: Западните страни са готови да подкрепят Кьовеши . 13| 4983 |01.07.2019 Борисов заяви готовност да подкрепим Тимерманс за шеф на ЕК . 0| 4090 |23.06.2019 Хамилтън с втора поредна победа в Гран При на Франция . 4| 4393 |16.06.2019 Президентът подкрепи Нинова в решението й да остане лидер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads