Реклама / Ads
4| 4171 |31.10.2023 НОВИНИ

Франция задържа един от най-приближените на Путин олигарси

.
Френската полиция задържа руския олигарх Алексей Кузмичов след драматична акция с участието на 60 служители в два от имотите на милиардера. Разследването е по обвинение за укриване на данъци, пране на пари и нарушаване на международните санкции, наложени на Кузмичов заради подкрепата му спрямо войната на Русия в Украйна, предадоха международните агенции. 
 

Акцията е била проведена в понеделник. Кузмичов, който е съосновател на конгломерата Alfa Group в Русия и базираната в Обединеното кралство LetterOne, е бил разпитан от полицията и оставен в ареста, твърдят източници в съдебната власт във Франция пред "Файненшъл таймс". Извършени са претърсвания в дома му в Париж и имение в района на Вар в Южна Франция.


Финансовите прокурори във Франция водят три разследвания срещу руски олигарси, докато друг прокурор в Париж разследва други, включително милиардера Николай Саркисов.


Кузмичов, който не беше открит за коментар, е един от малкото руски олигарси, задържани на запад, откакто президентът Владимир Путин нареди нахлуването в Украйна миналата година. ЕС наложи санкции на Кузмичов заедно с партньорите му Михаил Фридман, Петр Авен и Герман Хан през март 2022 г. за "активна материална или финансова подкрепа и облагодетелстване от руски лица, отговорни за анексирането на Крим или дестабилизирането на Украйна“.


Посочва се, че Кузмичов е един от водещите руски бизнесмени, които осигуряват значителни приходи за Кремъл и е един от най-влиятелните хора в Русия с добре установени връзки с Владимир Путин.


Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство арестува Фридман миналата година при драматична акция с 50 полицаи в Athlone Housе. Разследването обаче бързо потъна и всички обвинения слещу олигарха бяха свалени.


Кузмичов е един от малкото руски олигарси, засегнати от санкциите, които са останали в Европа по време на войната. Мести се във Франция малко след началото на руската инвазия в Украйна, където живее с жена си и трите си деца.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3971 |31.10.2023 "Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата . 6| 4250 |31.10.2023 Има ли основания за касиране на изборите? . 15| 4841 |31.10.2023 С какви мотиви ВАС отмени решението на ЦИК? . 3| 4022 |31.10.2023 Евроинс е най-силно представящият се български застраховател в Югоизточна Европа в класацията SEE TOP 100

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads