Реклама / Ads
20| 8414 |25.08.2024 НОВИНИ

Руска рулетка: Куршум от Кремъл или френски затвор за собственика на Telegram? Путин, Дуров и милиардите

.
Дуров и Путин - колаж в Телеграм...
Мистерията около ареста на Павел Дуров, собственик на Telegram, се засилва. Милиардерът бе арестуван във Франция, когато частният му самолет кацна на летище Бурже край Париж в събота вечерта. Дуров, чието име във френския му паспорт  от май 2024 г. е Пол дьо Роув е направил изявление, че му е оказван натиск от руските тайни служби да им предава лични данни на хора, организации и фирми. Той отказал и си навлякъл омразата на Кремъл.
 

Дуров е пътувал на борда на частния си самолет, съобщи TF1, добавяйки, че е бил мишена на заповед за арест във Франция като част от предварително полицейско разследване. Всъщност милиардерът е знаел, че ще бъде задържан, но въпреки това е предприел този ход.

Наблюдатели свързаха неочакваното му решение със срещата, която е имал с Путин в Азербайджан. Дали обаче е имал разговор с руския диктатор не е много ясно, тъй като говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че такава среща е поискана от Дуров, но отказана  от Путин.

 

Сложните отношения между Москва и Дуров са отдавна. Периодично той е възхваляван от руски политици, особено от бившия президент  и сегашен зам.-председател на Съвета да отбрана на Русия Дмитрий Медведев. В същото време е нападан от други, че предоставял възможност на украинци да коментират войната на Русия срещу Киев, както и на руснаци, които критикуват политиката на Путин.

И в други държави има сериозни критики относно начина на функциониране на Telegram. В частност френското разследване е фокусирано върху липсата на модератори в Telegram и че полицията смята, че това позволява извършване на престъпни действия в приложението за съобщения.

 

Днес, в неделя, Дуров се  изправя пред съда за повдигане на обвинения.

 

Telegram е с около 1 млрд потребители и с голямо влияние в Русия, Украйна и републиките от бившия Съветски съюз. Той е класиран като една от големите социални медийни платформи след Facebook, YouTube, WhatsApp, Instagram, TikTok и Wechat.

 

Роденият в Русия Дуров основава Telegram заедно с брат си през 2013 г. От 2014 г. е под натиск на руските тайни служби, на които той отказва да изпълни исканията на Кремъл да блокира опозиционните общности в социалната си медийна платформа "ВКонтакте". В крайна сметка той бе принуден да я продаде.

"Предпочитам да бъда свободен, отколкото да приемам поръчки от тайни служби", каза Дуров пред американския журналист Тъкър Карлсън през април.

 

В отговор Кремъл атакува Дуров, че неговата платформа се използва от терористи за терористични цели. Дмитрий Песков открито заяви, че Telegram е любимо място за тайни връзки между терористи.

В същото време след ареста в събота на милиардера руски политици и дипломати обвиняват Франция, че действа като диктаторски режим и настояват за освобождението му. Това създава объркване сред наблюдатели и медии, които не могат да преценят двойствена игра ли играе Дуров между Путин и Запада или наистина е преследван от руските служби и затова е предпочел френски затвор пред руски куршум. Известно е, че агентите на Москва нерядко „решават“ проблеми с пистолет, падане от прозорец, „самоубийство“ или  „инфаркт“.

Официалната правителствена агенция ТАСС на свой  ред твърди, че Telegram е мястото, където са се свързвали и вербували терористите, които избиха в зала „Крокус Сити Хол“ до Москва 143 души и раниха над 360.


.
Тайното семейство на Дуров...

 

Френските служби пък твърдят, че платформата застрашава националната сигурност на  Франция. Говори се и за организиране на трафик  на дрога и дори на оръжие чрез платформата.

Ако тези обвинения бъдат доказани на Дуров- дьо Роув не му мърдат между 10 и 20 години затвор. Може би обаче той предпочита френския съд пред срещата с руски тайни агенти.

Според изданието Форбс Дуров притежава около 13,5 милиарда долара.

 

Напоследък се заговори упорито, че руснакът с френско гражданство има семейство, което той упорито крие. Става дума за мистериозната хубавица Ирина Болгар. Тя публикува в мрежата десетки снимки заедно с три дечица, които носят фамилията Дуров. Предполага се, че те живеят в Дубай. Но според някои медии имат имения в Швейцария и Сингапур.

 

В Русия вече се питат: На сигурно място ли са милиардите на Дуров и негови ли са те въобще?

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2360 |25.08.2024 Израелската армия е извършила нови нападения срещу ракетни установки на Хизбула в Южен Ливан . 24| 2880 |25.08.2024 WSJ: Курската операция промени наратива, че Украйна не е в състояние да спре руската военна мощ . 1| 2840 |25.08.2024 Британският премиер: Наследихме не просто икономическа черна дупка, а обществена такава, затова трябва да действаме . 0| 2342 |25.08.2024 След разговор с Йоав Галант: Лойд Остин потвърди твърдия ангажимент на САЩ към отбраната на Израел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads