Реклама / Ads
12| 5776 |08.06.2012 НОВИНИ

Freedom House: България отстъпва от демократичните реформи

.
България отбелязва ново отстъпление от демократичните реформи и остава "полуконсолидирана демокрация", показва ежегодният доклад на неправителствената организация Freedom House (Фрийдъм Хаус) за страните в преход.
 

Въпреки постигнатите от България успехи в прехода след рухването на комунистическия режим през 1989 г., събития през 2011 г. показаха продължаващите предизвикателства пред демократичните институции в България, отбелязва организацията. Президентските и местните избори бяха белязани от сериозна административна неефективност и забавено оповестяване на резултати. Неефективността и корупцията в съдебната система продължават да се смятат за голям препъни камък за България в борбата й срещу корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност, съобщава econ.bg.

Freedom House прави оценка на страната ни въз основа на редица критерии, сред които национално демократично управление, избирателен процес, гражданско общество, независимост на медиите, местно демократично управление, рамка и независимост на съдебната власт, корупция. През 2011 г. в пет от категориите не е настъпила значима промяна, а в две от тях - избирателен процес и рамка и независимост на съдебната власт е отчетено отстъпление. Прогнозата на организацията е, че през 2012 г. състоянието на демокрацията в страната ни ще се влоши още повече.

Тя посочва, че опитът на президента Георги Първанов да създаде собствена политическа партия не е успял да набере сили, което показва силата на конституционните традиции, забраняващи президентските партии. Общественото доверие в правителството и премиера Бойко Борисов продължи да намалява леко през годината, но не се различава много от процента на доверие в предишните три правителства и премиери, отбелязват от организацията. Политическото напрежение между предишния президент и премиера изглежда се стабилизира, особено след като кандидатът на партия ГЕРБ спечели президентските избори през октомври. Но практиката на правителството на правене на политика ad hock (на момента) продължава в отсъствието на по-прагматични стратегии за управление.

По отношение на избирателния процес Freedom House посочва, че освен обичайните твърдения за купуване на гласове и манипулиране на резултатите, президентските и местните избори са се характеризирали и със значителна административна неефективност, довела до проблеми с избирателните регистри, дълги опашки за гласуване и отлагане на обявяването на официалните резултати. По-голямата част от отразяването на изборите през 2011 г. се яви във формата на платено политическо съдържание, създавайки недостиг от независима информация, отбелязва организацията. Заради лошото административно управление на избирателния процес рейтингът на България пада от 1,75 на 2, допълва тя.

По отношение на медиите се посочва, че през 2011 г. са се наблюдавали допълнителна концентрация на собственост на медии и увеличаващи се обвинения в припокриване на медийни и политически интереси. Организацията отбелязва, че двата най-продавани ежедненвника в страната "Труд" и "24 часа" са били придобити от бизнесмените Огнян Донев и Любомир Павлов и припомня, че от 2009-2010 г. на пазара на печатните медии има нов играч - "Нова българска медийна група", която увеличава контрола си над пазара.

В прогнозата на организацията за 2012 г. се казва, че основната цел на българското правителство ще бъде контролирането на вътрешните последици от световната финансова и икономическа криза и същевременно прилагането на дълго отлаганите реформи в сектори като здравеопазване, висше образование и правосъдието. Най-голямото предизвикателство пред правителството остава ефективността на държавните разходи и мерките за справяне с корупцията и организираната престъпност.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5494 |04.06.2012 М. Найденов ощастливи всички кокошки в България . 15| 7488 |31.05.2012 Дж. Уорлик щял да си тръгне от България, "когато си тръгне" . 105| 24369 |28.05.2012 Корупция, безнаказаност и автоцензура - знакови за България . 24| 5949 |28.05.2012 Борисов: Всеки дипломат е добре дошъл в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads