Реклама / Ads
3| 4519 |07.01.2015 НОВИНИ

Френският посланик: Всяка свобода е мишена на терористи

.
Ксавие Лапер дьо Кабан
Всяка свободна държава може да се превърне в мишена на терористи и врагове на демокрацията: именно защото сме свободни, си забраняваме да контролираме мисленето и мненията. Това посочва френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан в своя позиция по повод на днешното нападение срещу редакцията на френското сатирично издание "Шарли ебдо".
 

"Шарли ебдо" е френски сатиричен вестник, създаден през 1960 г., но който носи това име едва от 1970 г. С либертариански виждания по традиция, язвителен, той винаги е воювал с глупостта, нетърпимостта, духа на приличие, омразата: сатиричната му насоченост никога не му е пречила да бъде също така и разследващ вестник, посочва посланик Дьо Кабан.

Журналистите и карикатуристите, на които се дължи успехът му и 10 от които са мъртви днес, винаги са проявявали смелост, за да кажат своята истина: свободата на словото, чиято най-висша форма е свободата на пресата, е основополагаща за свободните  режими и общества, отбелязва френският посланик.

Той припомня член 11 от Декларацията за правата на човека и гражданина от 1789 г.: "Свободната размяна на мисли и мнения е едно от най-скъпоценните права на човека. Всеки гражданин може следователно да говори, да пише, да печата свободно". Убийството на 12 свободни граждани, полицейски служители и журналисти, бе определено като терористичен акт от президента на Френската република Франсоа Оланд. Всяка свободна държава може да се превърне в мишена на терористи и врагове на демокрацията : именно защото сме свободни, си забраняваме да контролираме мисленето и мненията, коментира посланикът.

Да, именно защото искаме да сме общество на свободни граждани, ние, французи и българи, отхвърляме идеята, че за предпочитане е полицейската държава. Не на българите, които са били 45 години под комунистическа диктатура, ще казвам, че полицейската държава не е решение, посочва посланикът.

Както каза президентът Оланд "Няма варварски акт, който да може да заглуши свободата на словото. Ние сме единна страна, която ще съумее да противодейства и да отстоява заедно". Сътрудничеството между демократите и демократичните страни е най-доброто оръжие срещу тези убийци, заявява Ксавие Лапер дьо Кабан.

Той изразява благодарността си на българските власти, на президента Росен Плевнелиев, на министър-председателя Бойко Борисов, на министрите, политиците, журналистите и българските граждани, които "спонтанно и незабавно засвидетелстваха своята подкрепа на Франция".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4421 |23.12.2014 Френският посланик поиска от Калфин пояснение за пенсионната реформа . 23| 4970 |18.12.2014 Синдикът Велков: Френският посланик е гнил плод . 0| 4319 |16.12.2014 Адв. Екимджиев: Перверзно е да контролират всяка наша лична стъпка . 1| 4150 |15.12.2014 Атанасов: В ДАНС има съпротива срещу всяка инициатива за промени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads