Неделя, 19 Ноември 2017, 12:07
Frognews
12| 6180 |19.02.2016

Фрог око: Нотариуси готвят гилотина за измамниците с имоти

.
Има много измами с фирми заради лесния достъп до Търговския регистър, сигнализира пред Фрог нюз нотариус Ивайло Иванов, член на Съвета на нотариусите. Той със свои колеги, Министерство на правосъдието и Агенцията по вписванията предлагат начин как да се спре това.

Примерите за измамени хора не са един или два. Те са десетки. Сред тях са зърнопроизводителят от Плевен Пламен Стоименов, както и италианският бизнесмен Масимо Поджо.

 

„Пламен Стоименов бе установил, че не е собственик на едно от дружествата си. То е преминало в ръцете на друго лице. Новият собственик бе успял да продаде един от имотите му”, разказва нотариус Иванов.

 

Масимо Поджо е бил сменен като управител на фирмата от друго лице, което е превело крупна сума 800-900 000 лева от сметката на дружеството. Общото в тези случаи е направената промяна в управлението на дружеството с неистински документи.

 

Целите на измамниците са най-различни. Ако дружеството притежава активи, мошениците се фокусират върху тях. Ако има сметки за точене, го правят, ако пък мишената са имоти – се прехвърлят. Всичко това се получава заради лесния достъп до Търговския регистър, който работи не с оригинални, а със сканирани документи.

 

Освен това голяма част от документите не минават през никакъв контрол, за тях не се изисква нотариална заверка. Такава не се изисква и когато общото събрание реши да смени управителя на дадена фирма. Протоколът от промяната просто се представя пред Търговския регистър и той лесно може да бъде фалшифициран, предупреждава нотариусът. 

 

Има документи, които изискват предварителен контрол - нотариална заверка, или разрешение от други институции, но те също могат да бъдат подправени. Всичко това може да се спре с разширяването на информационната база данни на нотариалната камара, което ще стане факт след 2 месеца. В тази база данни ще се внася информация за  заверяваните от нотариусите документи, които се представят в Търговския регистър.

 

„Например имаме договор за продажба на дялове. Когато дойдат при мен да го заверят, информацията за този договор ще кача и в тази система”, пояснява Ивайло Иванов.

 

За да се спрат на 100 % измамите, трябва да се промени и самият  Търговския закон. Трябва да се въведе задължение за по-тежка форма на част от документите, т.е. да не са само писмени, а да се заверяват и от нотариус. Един от екземплярите на тези документи да остава за съхранение и в кантората на нотариуса, препоръчва Иванов.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Откриха убит мъж на пътя между Елхово и Лесово 0| 437 |19.11.2017 . „Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата 1| 443 |19.11.2017 . ЧЕЗ напомня за разумно потребление на еленергията 1| 496 |19.11.2017 . Нова трагедия в ловешко, жена загина при поредна катастрофа 0| 656 |19.11.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах