Реклама / Ads
0| 4544 |28.04.2022 НОВИНИ

Фрог позна: Полковник от запаса Станимир Георгиев е назначен за заместник-министър на отбраната

.
Станимир Георгиев - вляво
Със заповед на премиера Кирил Петков на длъжността зам.-министър на отбраната е назначен полковник от заапаса Станимир Георгиев. Той е завършил е специалност „Инженер по експлоатация и ремонт на свързочни и РТО средства“, както и магистърска степен „Инженер по радиоелектроника“ във ВВВУ „Георги Бенковски“. Магистър е и по военно дело във ВА „Г.С Раковски“. Обучавал се в стратегически курсове в САЩ, Франция, Германия и в Колежа по отбрана на НАТО в Рим.
 

А кой всъщност е Станимир Георгиев? Той е полковник от резерва. Бил е директор на дирекция „Инвестиции в отбраната“ по времето на Аню Ангелов, а няколко години по-късно заместник директор на Института по отбрана по времето на Тодор Тагарев. Силен кадър на ГЕРБ в отбраната, който след уволнението от структурите на МО, гравитира около водещи фигури в партията на Борисов.


Георгиев "блесна" в медиите още по времето на кариерата му в дирекция „Инвестиции в отбраната“. Структурата, през която минават основните поръчки на армията, попадна под ударите му още в първите му дни като министър. През 2013г. военният министър Ангел Найденов прави проверка на дирекцията ръководена от Георгиев и резултатите от нея са фрапиращи. Найденов обяви, че ще сезира прокуратурата за работата на "Инвестиции в отбраната" и ще отстрани ръководството й до приключване на проверката, която е назначил. Военният министър тогава го отстранява от заеманата длъжност. В своя защита Георгиев казва, че в доклада, който е изготвен на база проверка от инспектората и вътрешния одит, не става въпрос за корупционни практики, а се говори единствено за административни нарушения. Признава нарушенията в дирекцията, на която е шеф.

 

Въпреки нарушенията министър Найденов не успява да уволни Георгиев. Той решава този въпрос, като го назначава на пост в Международния секретариат на НАТО в Брюксел. За командироването на Георгиев обаче не е бил проведен конкурс, каквито са изискванията на наредбата на МО за заемане на длъжности в задгранични представителства. "Кратък беше срокът, за да организираме конкурс. Решението за назначаването на Георгиев в НАТО е политическо. Затова и не е проведен конкурс", коментираха неофициално от МО пред медиите.

 

Вече по време на управлението на земеделеца Николай Ненчев в МО в кабинета Борисов 2, експертният потенциал на Георгиев, въпреки уличаването му в тежки нарушения преди време, отново става нужен в МО, този път в Института по отбрана, където е назначен за заместник на Тодор Тагарев. Като такъв той бързо се превръща в момчето за поръчки на Тагарев. С отличните си контакти с фирмите и бизнеса от времето му в обществените поръчки на МО бързо започва да реди технически спецификации и задания за да угоди на правилните хора във властта. Коронния му номер обаче е участието му в подготовката на конкурса за избор на нов боен самолет, който президентът Радев многократно критикува. След големите скандали по този проект Станимир Георгиев е първата жертва за нагласения конкурс и през март 2017г. Тагарев го освобождава с почести. Но малко след него и той бива принуден да напусне Института поради същите съмнения свързани с изискванията, които предрешиха избора на F-16 и обезсмислиха провеждане на конкурс.

 

"Тагарев беше в основата на промяната на проекта за нов многофункционален изтребител за военновъздушните ни сили. Заедно със своите хора в института той се опита да промени критериите за оценка и методиката за оценяване на изтребителите, така че на първо място да бъдат класирани употребяваните.", писаха тогава медиите.

Според МО Тагарев е правил опити за промяна на техническите задания и по проекта за придобиване на и бронирани машини за Сухопътните войски и Институтът по отбрана е забавил и други армейски проекти.

 

Полк. Станимир Георгиев е работил в Регионалното командване на НАТО за Северна Европа – AFNORH, Брунсум, Нидерландия. Бил е в постоянната делегация на България в НАТО. В Главната квартира на НАТО в Брюксел е бил щабен офицер по развитие на отбранителните способности в дирекция „Инвестиции в отбраната“ на Международния секретариат на НАТО. Дългогодишен служител е на Министерството на отбраната. От 13.04.2015г. е офицер от запаса, поради навършване на пределна възраст.

 

Така министърът на отбраната Драгомир Заков вече има трима заместници – Йордан Божилов, Александър Петков и Станимир Георгиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 10704 |28.04.2022 Илия Налбантов за Фрог: Битката за Украйна – битка за България! На 63-тия ден от войната „Продължаваме промяната“ се определи . 0| 3997 |20.04.2022 След запитване на Фрог: Министърът на правосъдието е обжалвала решение на ВСС да не накаже прокурори. Изплуваха още чатове за контрол над магистрати . 0| 8968 |20.04.2022 Военен експерт за Фрог: Пак пробутват протеже на Тагарев за заместник-министър на отбраната . 0| 3311 |19.04.2022 Полковник Миленски: България има с какво да помогне на Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads