Реклама / Ads
12| 5798 |01.04.2019 НОВИНИ

Фрогоко: Двете листи и двете писти

.
Николай Милчев
Започнаха евроизборите. Това не са никакви евроизбори, а нещо съвсем, съвсем друго.
 

За БСП изборите имат вътрешнопартийни измерения. Въпросът е да бъде ли Корнелия, или да бъде опозицията ѝ. Засега води Нинова. Засега. Като наложи Елена Йончева за водач, тя зашлеви и Сергей Станишев, и се разграничи от безсилната и смешна ПЕС. И най-вече показа кой командва парада в БСП. Или кой го командва на ръба.

 

Изборът на Йончева за глава на кампанията може и да е добър – най-вероятно ще е добър, но Йончева, макар и прекрасен журналист, дължи още и още обяснения за фирми, пари и КТБ-ета. Уж всичко е ясно, всичко е чисто, ама не е най-ясно.


Евролистата на ГЕРБ обаче е ясна – цялата. Тя има главно една цел – Бойко Борисов и няколко души около него да се подмажат на началниците от ЕНП. Работата с листата е като някогашното кадруване при социализма – да са доволни другарите от Москва. Тогава който имаше руски акцент, ставаше повече от другите. Сега го докарваме на английски, на снахи и чужди фамилии.


А изборът на Александър Йорданов е като старото отношение на БКП към активните борци – и за тях винаги да има нещо. За ГЕРБ Александър Йорданов трябва да играе ролята на нещо като „символ“ от „славните“, „гладни“ и „стачкуващи“ седесарски години, когато гербаджиите са били или в БСП, или където си искат. Но иначе това, че вземат такъв човек като Ал.Й. е глупост, голяма глупост, безпомощност и както се казва – нещо повече – грешка.


Слушам как говорят лидерите.


Нинова, каквото и да говори, винаги говори на партийните си членове. И като говори за евроценности, все едно намига на избирателите: „Вие си знаете какво искам да ви кажа.“


Борисовото говорене при представянето на евролистата е изградено от лафовете на улицата и махалата. Но това е „като слънцето и въздуха за всяко живо същество“ в ГЕРБ. Преди години попитах една чистачка в нашето училище защо си е сложила портрет на Бойко в стаичката с кофите и парцалите. „Всичко му разбирам“ – каза ми тя. Ето това „всичко му разбирам“ е разковничето. Ще видите, че в хода на кампанията именно това „разбираемо“ говорене ще слиза по стъпалата надолу и думите „кучка“ и „кучки“ ще звучат като „обичам те, Европа, любов моя“. Защото хората чакат тъкмо това. И главно това. Приказки на търкалета чакат хората.
И сега ще кажа нещо, от което много мои любими същества ще подскочат: Жените много обичат ББ. Викат, че не е така, но им харесва. На подсъзнателно ниво им харесва. Те много гласуват за него. Обичат да го гледат по телевизията.


Той много харесва и на момчетата тийнейджери – те искат да са като него, да имат такъв глас, да се возят в такива коли. А бащите на момчетата – те май се страхуват от него. И колкото повече се страхуват от него, толкова повече искат да играят тенис или футбол с него.


Страшното е, че колкото по-откровено и умно се говори за Европа, толкова по-зле за тези, които говорят така. Защото умното говорене изглежда мътно. Майката му е всичко да се разбира от раз.


Иначе някои от хората в евролистата на ГЕРБ имат качества – начетени са, умни са. И сигурно много са се срамували как ги представят, кои ги представят и какво говорят. Ама Брюксел, влияния, високи заплати, обединена Европа и т.н.


P.S. Като стане ясна цялата листа на БСП, ще стане ясно, че цялата работа е една и съща.

 

Николай Милчев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4346 |29.03.2019 Калоян Паргов: ЕС никога повече няма да бъде същият, ако европейските националисти запазят набраната инерция . 4| 3899 |28.03.2019 СДС ще представи пред ГЕРБ двете си номинации за евролистата . 17| 9240 |27.03.2019 Цецо отказа да отговори на важни журналистически въпроси . 4| 8037 |27.03.2019 Журналисти притиснаха Лазов с неудобни въпроси, прокурор Гешев го брани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads