Реклама / Ads
5| 5159 |17.01.2019 НОВИНИ

Фрогоко: Изграждането на Информационната здравна система е пред провал

.
Информационната здравна система, чието начало по изграждането й трябваше да бъде поставено до края на 2018 г., е пред провал. Очакваше се в първите дни на 2019 г. работата по нея да се поднови, но засега няма такива индикации. Дано идеята за Системата не бъде замразена, както се случва вече 20 години.
 

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви в първите дни на новата година, че Информационната здравна система е приоритет на правителството. По нищо обаче не личи това да е така. Вероятно оправданието за провала й ще бъде обжалването на обществената поръчка за изграждането й от две фирми.

 

Остава скрита обаче истинската причина за блокирането на работата по Системата. Според източници на Фрогнюз, тя е, че МЗ е направил огромен гаф – публикувало на сайта си фирмата, която ще я изгради. Именно това довело до обжалването на обществената поръчка.  

 

След това на 27 септември 2018 г. министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед за спиране на процедурата, а ден по-късно я прекрати. Той посочи като причина, че в обявлението не е било посочено, че показателят „техническа оценка“ с тежест 60% се определя от два показателя със съответната тежест. „От горното следва, че участниците нямат яснота за начина, по който се формира крайната оценка по показател „Техническа оценка“, както и не дава достатъчно информация за точния метод, по който предложенията на участниците ще бъдат оценени“, пишеше в заповедта на министър Ананиев. След като я преработиха, възобновиха поръчката на 12 октомври.

 

На 16 ноември КЗК спря обществената поръчка и МЗ светкавично реагира, за да скрие вината си: „МЗ счита, че спирането на обществената поръчка сериозно застрашава реализирането на проекта за изграждане на Националната здравна информационна система, чийто краен срок е 28.12.2019 г. Обжалването и блокирането на обществените поръчки по проекта застрашава както цялостното му изпълнение, така и реализирането на електронното здравеопазване в Република България. Това ще постави в риск намеренията на МЗ за упражняването на прозрачен и ефективен контрол върху дейностите и разходите в здравеопазването чрез въвеждането на здравната информационна система“, се сочи в съобщение на здравното ведомство.

 

Иначе целта на въвеждането на информационната система е повишаване качеството и ефективността на здравеопазването и осъществяване на реален достъп на пациента до информация за собственото му здраве. Тя трябва да допринесе също за съкращаване на времето за обслужване на пациенти и граждани, повишаване на качеството на административните услуги в здравеопазването и съкращаване на финансовите разходи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3895 |16.01.2019 ВАС спря изграждането на нов лифт в парк ”Пирин” . 1| 4986 |12.01.2019 Фрогоко: В европейската столица на културата няма нито един стадион за пред света . 0| 4798 |07.01.2019 Фрогоко: 300 000 души празнуват Ивановден, сред тях отец Иван, Ивайло Христов, Иван Маджаров . 1| 4539 |21.11.2018 Фрогоко: Пет села и град Койнаре готвят протест заради мостовете при Горник и Чомаковци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads