Петък, 20 Октомври 2017, 13:30
Frognews
1| 3086 |18.05.2016

Фрогоко: Мина „Ораново” плаши с нови жертви, а продължава да работи

.
На 16 юли 2013 г. мина ”Ораново” погреба 4 души
Експерти от години алармират, че рудник „Ораново” е опасен и трябва да се вземат крути мерки за безопасността на миньорите там. Нещо повече те дори зоват да се затвори. Въпреки техните предупреждения мината продължава да работи и да убива. Последният инцидент в нея е от 11 май т.г., когато пострадаха, за щастие не фатално, двама работници. Прокуратурата започна работа по случая, но очакванията да бъдат осветлени истинските причини за случилото се, не са големи, имайки предвид липсата на разкрития за смъртта на четиримата миньори през 2013 г.

Истината съвсем няма да излезе предвид целта на разследването: да установи дали уврежданията на лицата са в резултат на незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност /престъпление по чл. 134 НК.

 

Припомняме, че на 11. 05. 2016 г., около 04.00 ч, пострадаха двама миньори при затрупване със скална маса  - 42-годишният Емил Пелтешки и 37-годишният Йордан Петров. Първият получи фрактура на лумбален прешлен, вторият -  фрактура на двете подбедрици. След инцидента служители на инспекцията по труда, минни инженери от Кюстендил, както и представители на Министерството на енергетиката влязоха в рудник "Ораново". Експертите на министерството изготвиха предписание на концесионера на рудника за прилагане на допълнителни мерки при укрепване на минните изработки.

 

Директорът на Българската минно-геоложка камара Иван Андреев бе още по-смел в оценката си за рудника: „Ораново” е опасен. Констатираните 116 нарушения за последните три години са достатъчно тревожен знак, че работата в мината е опасна за хората. От 2007 година рязко се е увеличил трудовият травматизъм в този рудник, непростимо много са смъртните случаи, а инцидентите и констатираните от инспекцията по труда нарушения показват, че ситуацията там не е нормална”.

 

Андреев не изключи варианта рудник "Ораново“ да бъде затворен. Ако тези проучвания, които ще се направят от Инспекцията по труда, ако тези проучвания, които ще се направят от Минно-геоложкия университет от специалисти, и те кажат: "Този рудник трябва да се спре, държавата трябва да поеме отговорността и да го спре".

Дано обаче Андреев да бъде чут и институциите да си свършат съвестно работата. Дано прокуратурата не прекрати наказателното производство, както направи за смъртта на четиримата миньори на 16 юли 2013 г. 

 

Припомняме, че на 16 юли 2013 г. Асен Костадинов Стойнев, Христо Методиев Младенов, Иван Радославов Лазаров и Николай Борисов Михайлов станаха жертва на кален пробив и огромно свличане в 64-а галерия в рудник „Ораново”. Телата на двама от тях бяха открити 18 дни след трагедията.

 

В края на 2013 година стана готова техническата експертиза, която не намери пряк виновник за свличането на огромно количество кална маса, затрупала четиримата мъже.

 

Наказателното производство беше образувано срещу неизвестен извършител за това, че същия ден поради немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност е причинил смъртта на повече от едно лице – престъпление по чл.123 ал. 3 пр. 2 във вр. с ал.1 от НК.

Мотивите на прокуратурата за прекратяване на досъдебното производство са изброени на 39 страници. Не са открити преки нарушения на нормативните документи по отношение на здравословните и безопасни условия на труд.

 

Дали обаче четиримата миньори са намерили смъртта си при нещастно стечение на обстоятелствата или просто институциите се опитват да спасят от наказателно преследване собственика на рудник "Ораново" Красимир Михайлов, известен още като Паргов?! Това съмнение се породи още от изказването за него на бившия министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев: "Бизнесмен" от началото на прехода, когато се случи първоначалното натрупване на капитали".

 

По неофициална информация Паргов е бил близък на Георги Първанов. Според публикация във в. "Политика" от 2006 г., по време на събора в радомирското село Радибош тогавашният президент е договорил с Михайлов възможността да складира боклука на София в мина "Иван Русев", която той взел под наем. В средата на 2006 г. Първанов наистина предложи столичната смет да се извозва в рудника.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Адв. Филипова за Фрог: Нашите съдилища нарушават законодателството за ЕС за банките 0| 170 |20.10.2017 . ДОСТ отрича да е финансирана от турска фондация 0| 331 |20.10.2017 . Само във Фрог: Вижте справката, с която ДАНС предупредила Цацаров за къртица в прокуратурата 1| 1064 |20.10.2017 . В Бюджет 2018 няма да има пари за саниране 1| 578 |20.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах