Реклама / Ads
24| 11739 |11.03.2016 НОВИНИ

ФРОГОКО: Рикошети около избора на бг-песен за Евровизия

.
Ще ни представи ли Поли Генова на Евровизия 2016?
Според група композитори и изпълнители, изпратили писмо до министерството на културата, решението на екип към Българската национална телевизия за избор на българска песен за конкурса на Евровизия-2016 е напълно авторитарен. Те съобщават някои скандални, според тях, подробности около този избор. От своя страна от БНТ аргументират своето решение.
 
За участието в конкурса Евровизия 2016, България чрез телевизията представител БНТ, трябва да заплати сериозна такса за участие. Говори се, че сумата е 200 000 евро. В писмо до СЕМ БНТ заявява, че тази сума е отпусната целево от българското правителство. Смятаме, че такъв вид заплащане но обществени средства е аналогичен на процедурите, по които се възлагат обществени поръчки, но за разлика от тях в случая обществения интерес не е защитен поради авторитарно налагане на своя избраник. Това пишат до Фрог подписалите писмото до министерството на културата композитори и изпълнители.
    
Това безотговорно пилеене на българския шанс спрямо българските творци и ресурс на българските данъкоплатци, БНТ прави за трети път независимо, че предходните два пъти бяха безуспешни.

Твърдението, че БНТ няма пари за провеждане на селекция е невярно, като се има предвид, че БНТ не отпуска и стотинка на авторски екипи на нито един екип от селекцията, освен ако не пожелае чрез т.н. «продуциране» да «подпомогне» някой от конкурентите, което също е несправедливо спрямо другите участници.


Ето и част от въпросите, според композиторите, на които БНТ дължи отговор:


1. Каква е точната цена на българското участие в конкурса Евровизия и кой заплаща тази сума?

2. Имало ли е проведен конкурс, както твърди Йоана Левиева Сойър, ръководител на екипа отговорен за българския избор и ако да – къде е протокала на избора и кои са българските творци, които са участвали във вземането на това решение, с което се приема , че другите български изпълнители не са достойни за сцената на Евровизия?

3. Като се знае, че Евровизия е конкурс за песен, а не за изпълнител, защо чиновниците от БНТ се спират само на един елемент от общия музикален продукт – певеца, който елемент не играе най-съществена роля в конкурса?

4. Кой и по какъв начин ще избира песента, с която «избранникът» на БНТ ще се представи на сцената на Евровизия?

5. Напомняме, че БНТ дължи обяснение на българските данъкоплатци, като се има предвид, че оправдания от типа «и други телевизии правят така» са неприемливи. Другите телевизии отговарят пред техните данакоплатци.

И още нещо. Поради това, че българското представяне на Евровизия – 3 минути и 10 секунди, гледани от  200 милиони зрители, са сериозна реклама на българската култура и туризъм смятаме, че парите за него трябва да се отпускат целево от държавата, но срещу прозрачна селекция и умни праввила, способстващи за максимално намаляване на субективизма при оценката и да може наистина най-доброто музикално  предложение да получи правото да представи България, добавят композиторите и изпълнителите.

Ето и какъв е официалният отговор по проблема от БНТ: "...Според регламента на Евровизия, в конкурса могат да участват само обществените телевизии, които са членове на EBU. Те имат правото сами да преценят по какъв начин ще бъде избран изпълнителят и неговата песен. Поради финансови ограничения, тази година обществената медия няма да организира национална селекция за избор на песен. За подобно начинание е необходим сериозен бюджет, с който БНТ не разполага. Затова, с продуцентското участие на БНТ и на утвърдени професионалисти от България и чужбина, в момента се подготвя песента на Поли Генова. Официалното й представяне пред българската и международната публика ще бъде в средата на м. март, съобразно изискванията на EBU. На 19.02.2016 г. БНТ изпрати съобщение до средствата за масова информация в България и Европа, в което обяви името на българския представител, мотивите за неговия избор и начинът, по който ще бъде създадена конкурсната песен.

Напомняме, че този проект стана възможен единствено след отпускане на целево финансиране от българското правителство..." се казва още в отговора на БНТ.

Писмото до министъра на културата е подадено със съответните входящи номера до изброените институции на 01.03.2016 и е подписано от:

 Ивайло Терзиев - композитор
 Светослав Лобошки - композитор
 Васил Делиев - композитор
 Проф.Захари Георгиев - композитор
 Владимир Тотев - композитор
 Тенко Славов - композитор
 Валери Костов - композитор
 Александър Младенов - композитор
 Снежина Темелкова - автор и изпълнител
 Борислав Мирчев - композитор и текстописец
 Пейо Пеев -  музикант и композитор
 Генчо Въртовски - музикант и композитор
 Александър Савелиев - композитор
 Ивайло Крайчовски - музикант и композитор
 Димитър Атанасов - композитор



Ето и целия текст на пимото до министерството на културата:



             "До Министъра на културата на
                   Република България г- н Вежди Рашидов
                                                                      Копие:  До „Комисията по култура  и медии“
                   към Народното събрание
                                                                      Копие:  До Директора на БНТ г-жа  Вяра Анкова
                                                                      Копие:  До медиите
                                   
                                           ОТКРИТО ПИСМО

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,
Искаме да обърнем Вашето внимание към последния случай, в който общественото мнение е подложено на подмяна еднолично и субективно от държавна медия, която би трябвало да служи на интересите на цялата нация и в интерес на цялото общество.
Концентриран израз на порочна практика е случаят с подбора на българската песен за конкурса Евровизия, очертаващ се като един от ярките примери за непрозрачност и авторитарност, които могат да се отнасят само за тоталитарно време и тоталитарно мислене. Това не би трябвало да се очаква от организатора БНТ, която е обществена телевизия, но за съжаление това е факт.

Ежегодният конкурс за най-добра европейска поп-песен „Евровизия” има гледаемост  „на живо” от приблизително 200 милиона зрители не само от Европа, но и от целия свят. В рамките на 3 минути и 10 секунди вниманието на тези 200 милиона зрители ще бъде съсредоточено в името „България”, „българската песен”, „българския изпълнител” и „българското изкуство”. Това е една голяма отговорност, реклама, надежда за българското изкуство и възможност за национално самочувствие и сплотяване на българските граждани около представяне на добър, професионален и въздействащ продукт (песен). В този смисъл, за България това представяне може отговорно да бъде наречено „най-значимото ежегодно събитие” в сферата на културата.
За българските творци и изпълнители този фестивал е силен стимул за създаване на естетически музикален продукт извън рамките на наложилата се в последните години от медиите песенна форма.
Организатор на българското представяне е БНТ.
След като стана ясно че БНТ е заявила участие на този конкурс (тоест парите за участието на България ще бъдат платени), ние група български автори написахме открито писмо до БНТ с копие и до Вас, отнасящо се до странното мълчание на обществената телевизия по въпроса, както и липсата на правила и прозрачност, по които ще се избира българската песен. На това писмо все още нямаме отговор, но на 18.02.2016г. на Интернет страницата си БНТ е публикувала:
„Тази година българският изпълнител и песен няма да бъдат определени чрез зрителско и жури гласуване, а директно с решение на УС на БНТ. Поради тази причина няма да бъдат публикувани правила и график на селекцията. Българският представител ще бъде обявен скоро чрез нашата уеб страница и акаунти в социалните мрежи. Песента, с която ще се представи страната ни на “Евровизия  2016“  ще бъде представена през месец март, като датата все още не е уточнена, но със сигурност ще бъде не по-късно от 14 март.
България ще започне участието си на “Евровизия 2016“  на 12 май във втория полуфинал. Конкурсът тази година ще се проведе на 10, 12 и 14 май, като началният час на двата полуфинала и големия финал е 22:00 българско време. Всички конкурсни вечери ще бъдат предавани на живо по БНТ, както и в Интернет на bnt.bg“.


ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ НИ МОТИВИРА ДА НАПОМНИМ И ОТБЕЛЕЖИМ СЛЕДНИТЕ ОБСТОЯТЕЛСТВА:
1.    На списъка на страните-участнички стои името на България, а не името на БНТ.
2.    Самата БНТ в сайта си е публикувала „Български представител” а не „Представител на БНТ”.
3.    Квотата за българското участие се полага на България, а не на БНТ (БНТ само излъчва конкурса и организира българското участие).
4.    БНТ е национална обществена телевизия, а не частна телевизия.
5.    Такова демотивиращо българските творци еднолично решение на БНТ се взима за трета година и трябва да се отбележи - без добър резултат на международна сцена, като дори този път ще се повтори участник, който е имал шанса предишна година да се състезава на сцената на Евровизия, при това неуспешно.
6.    Евентуалното оправдание на БНТ, че централата на Евровизия допуска едноличен избор на телевизиите, представящи съответните държави, може да е валидно само в отношенията с централата на Евровизия. Спрямо българското общество такова оправдание е неприемливо.

ИМАЙКИ  ПРЕДВИД  ИЗЛОЖЕНИТЕ ПО-ГОРЕ АРГУМЕНТИ, за нас е необяснимо защо във време когато се афишират принципите на прозрачност и конкурентност  се допуска УС на БНТ да си позволява такова авторитарно решение без ясни критерии, което има за цел да елиминира около 150 авторски екипа (толкова обикновено са песните претенденти за участие в селекцията за конкурса), като по този начин свежда шанса за откриване на най-добрата (конкурентна) българска песен до по-малко от 1%.
Както и в предходното писмо напомняме, че такова решение би подменило напълно идеята на конкурса да бъде изпратена най-добрата българска песен (готов музикален продукт). Логично, телевизията (БНТ)  би могла да бъде обвинена, че нечестно лансира близък до себе си изпълнител или авторски екип за сметка на българските данъкоплатци, които в случая нямат думата……

Надяваме се, че аргументите ни ще бъдат взети предвид и съзнавайки, че събития от този най-висок ранг в културния живот на страната ни са от Вашата компетентност, настояваме за Вашето отношение по този въпрос!"

Ето и целия отговор на БНТ на постъпилото писмо, в което аргументира своя избор на
изпълнител и начина на избор на песен за участие в 61-вото издание на
Евровизия в Стокхолм.

" Изпълнителят, който ще представи страната ни на
международния песенен конкурс е Поли Генова. Сред мотивите за нейния избор
е международната й популярност. Тя вече е представяла България на
Евровизия през 2011 година в Дюселдорф и беше водещ на Детската Евровизия
2015 в София. В края на миналата година спечели наградата Eurostar Awards
на интернет платформата „Ойко таймс", което доказва нейната известност
сред почитателите на Евровизия. Изброеното дотук ни дава основание да
смятаме, че този избор ще увеличи шансовете на България в тазгодишното
издание на престижния конкурс.
Според регламента на Евровизия, в конкурса могат да участват само
обществените телевизии, които са членове на EBU. Те имат правото сами да
преценят по какъв начин ще бъде избран изпълнителят и неговата песен.
Поради финансови ограничения, тази година обществената медия няма да
организира национална селекция за избор на песен. За подобно начинание е
необходим сериозен бюджет, с който БНТ не разполага. Затова, с
продуцентското участие на БНТ и на утвърдени професионалисти от България
и чужбина, в момента се подготвя песента на Поли Генова. Официалното й
представяне пред българската и международната публика ще бъде в средата
на м. март, съобразно изискванията на EBU.
На 19.02.2016 г. БНТ изпрати съобщение до средствата за масова информация
в България и Европа, в което обяви името на българския представител,
мотивите за неговия избор и начинът, по който ще бъде създадена
конкурсната песен.
Няколко месеца преди това, на 26.11.2015г., разпространихме прессъобщение,
в което информираме, че България ще се завърне в конкурса Евровизия след
2-годишно отсъствие. Решението бе внимателно обмислено от страна на БНТ.
Както стана ясно, то бе взето на късен етап, заради финансови затруднения.
Но след доброто представяне на страната ни като организатор на събитие от
„семейството” на музикалните конкурси на Евровизия – Детска Евровизия
2015, получихме силна подкрепа от EBU. Напомняме, че този проект стана
възможен единствено след отпускане на целево финансиране от българското
правителство.
С организирането на Детската Евровизия, БНТ показа че българската
популярна музика е конкурентноспособна на международната сцена.
Продуцентските решения, взети от БНТ по отношение на международния екип,
съдържанието и техническото обезпечаване на шоуто, както и на
изпълнителите и водещата Поли Генова, дадоха изключително добър резултат.
По отношение на участието на България в Евровизия 2016, остава
безспорният факт, че големият печеливш са милионите зрители в цял свят,
включително и много българи у нас и в чужбина, които ще имат възможност
отново да се радват и подкрепят националното участие."

Материалите обработи: Красен Костадинов
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5458 |10.03.2016 Фрогоко: Никнат нови болници с мълчаливото съгласие на Москов . 1| 4238 |08.03.2016 СГС остави в ареста тримата биячи от Околовръстното . 12| 4186 |01.03.2016 Киев не бил искал екстрадицията на бияч от Околовръстното . 12| 4371 |01.03.2016 Гаджето на бияча от Околовръстното: Той е най-добрият човек на света

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads