Реклама / Ads
1| 4511 |21.05.2018 НОВИНИ

ФСБ разкри екстремистка група в Крим

.
Федералната служба за безопасност на Русия разкри екстремистка група, създадена от съветника на депутата на украинския парламент (украинската Рада) Мустафа Джемилев по указания на издирвания лидер на Меджлиса на кримско-татарския народ (който е забранен в Русия) Рефат Чубаров, съобщи РИА Новости.
 

От ведомството уточниха, че екстремистите са планирали престъпления за сплашване на "проруски настроените кримски татари и нагнетяване на междунационалното напрежение" на полуострова.

 

Групата е сформирана в Харков. В нея влизат съветникът на депутата Ерол Велиев и боксьора А. Стешенко и А. Третяков.

 

През април Стешенко бе "разкрит" при влизане в Крим, където е планирал провокация в навечерието на годишнината от подписването на Указа на президента "За мерките за рехабилитация на арменския, българския, гръцки, кримско-татарския и немския народ и държавната поддръжка за тяхното възраждане и развитие".

Освен това, през януари екстремистите запалиха дома на мюфтията на Крим Емирали Аблаев. При това те използваха бутилки със запалителна смес, информира руската агенция.

 

За всяка проведена акция е било обещано по $500, уверяват от изданието. Образувано е наказателно дело за екстремистка групировка, вербовка и участие в нея. Велиев и Третьков са обвинени задочно. Те са обявени за общодържавно издирване.

Припомняме, украинският депутат Мустафа Джемлиев произхожда от семейство на дисиденти, изселени от Крим през 1944 г. Тогава той е още бебе.

 

В по-зряла възраст започва да се съпротивлява на режима и прекарва 15 години по съветски лагери. През 1991 г. участва в създаването на автономната република Крим като част от Украйна. В продължение на две десетилетия е начело на представителния орган на татарите -Меджлис и е депутат в украинския парламент .

 

През 2014 г. след като Русия анексира полуострова, Джемлиев и семейството не са допускани в Крим.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4475 |30.04.2018 Разкриха първа кражба на техника от ферма за криптовалута у нас . 10| 11409 |23.04.2018 Петър Кърджилов за Фрог: Организирана престъпна група прати Иванчева в ареста . 4| 4743 |21.04.2018 Лондон: Покушението срещу Скрипал е от ударна група, ръководена от Русия . 3| 5244 |20.04.2018 След разкрития на Фрог две прокуратури погнаха „Медицински одит“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads