Реклама / Ads
2| 4567 |21.01.2024 НОВИНИ

Габриел за разширяването на ЕС: Виждам повече ползи, отколкото рискове

.
Източник: личен архив
От разширяването на Европейския съюз виждам повече ползи, отколкото рискове, заяви министърът на външните работи и вицепремиер Мария Габриел.
 

Тя участва в панела "Бизнес аргументи за разширяването на ЕС", организиран от "Евронюз", в рамките на Световния икономически форум в Давос.


Габриел подчерта, че пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна е причината да се върне на дневен ред въпросът за присъединяването на Западните Балкани към ЕС.


Външният министър припомни значението на срещата на върха ЕС-Западни Балкани през 2018 г. и резултатите от нея, както и програмата за цифрови технологии за Западните Балкани, програмата за иновации и инвестиционните планове. Мария Габриел изтъкна "огромните инвестиции", извършени от ЕС в региона.


"Има много външни фактори за инфлацията, а разширяването ги превръща в нещо, което можем да управляваме, което можем дори да контролираме... така че определено виждам много повече ползи, отколкото рискове", каза тя.
Сред участниците в панела бяха също: Милойко Спаич, министър-председател на Черна гора; Ростислав Шурма, заместник-ръководител на канцеларията на президента на Украйна; Кристиан Левин, президент и главен изпълнителен директор на Scania (Швеция), член на Алианса на главните изпълнителни директори по въпросите на климата.








Компанията на Левин е инвестирала значителни средства в някои от по-младите членки на ЕС, като Полша. Главният изпълнителен директор на Scania изтъкна как компанията се е разраснала след присъединяването на Полша.
"Продажбите ни на превозни средства в Полша и на целия полски пазар са се увеличили пет пъти; ако погледнем продажбите ни на услуги, които са иключително важни за рентабилността на една компания, доставяща камиони, те са се увеличили десет пъти", каза Левин.


Ростислав Шурма отбеляза, че Украйна има с какво да допринесе за ЕС.


"Европейският съюз беше много по-малък, когато интегрира Полша, така че интеграцията на Украйна няма да е проблем", увери Ростислав Шурма. "Страната ни има какво да предложи на ЕС по отношение на сигурността, отбраната и военните технологии", допълни украинският представител.


Черногорският премиер Милойко Спаич подчерта, че Черна гора се гордее със стабилен ръст на БВП и процъфтяваща туристическа индустрия, считана за една от най-успешните страни кандидатки. Той посочи "колко далеч е стигнала Подгорица", откакто малката балканска страна подаде молба за присъединяване към ЕС през 2008 г.


"Преди Черна гора приличаше повече на Монголия или Казахстан по отношение на икономическата структура, но след това в геополитически и стратегически план бяхме обърнати към Брюксел", добави той. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4144 |21.01.2024 Над 800 снегорина чистят пътищата в страната . 0| 4705 |21.01.2024 Чака ни студена, но слънчева неделя - максималните температури ще са между минус 1° и 6° . 9| 6583 |21.01.2024 Ожесточени сблъсъци в Украйна. Зеленски - "В Русия не трябва да си правят илюзии, че ще успеят" . 10| 5295 |20.01.2024 Михайло Подоляк: Украйна се нуждае от повече оръжия, Русия провежда скрита мобилизация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads