Реклама / Ads
8| 3393 |21.01.2023 НОВИНИ

Гълъб Донев ще остане служебен премиер и в нов кабинет на Радев

.
Гълъб Донев ще остане служебен премиер и в нов кабинет на Радев. Това заяви в интервю за “Дарик радио” държавният глава след вчерашната новина за поредните предсрочни избори. Неуспехът на партиите да сформират редовен кабинет се дължал на страха им да поемат отговорност и да управляват по време на кризи. Радев призна, че скандалът с Nexo в крайна сметка е повлиял на решението му да връчи третия мандат на БСП, защото казусът “има потенциал да намеси активно българския политически живот и да направи невъзможна една такава коалиция и управление.
 

“Български възход” показали, че са готови на всичко, за да съставят правителство, “но това е една от най-малките партии”, обясни Радев. 

 

“Тук имаше големи вълнения в обществото защо не "Демократична България“. Разбира се, че “Демократична България“ има своите шансове, поне имаше и така беше привидно. Но Вие знаете, че в последните години г-н Христо Иванов говореше непрекъснато, че ГЕРБ и ДПС трябва да бъдат поставени в карантина за дълги години, вдигаше се лозунгът “никога ГЕРБ“. Когато ГЕРБ направиха и изпревариха с активност предложението към “Демократична България“ да се състави в правителство, в случая ръководството на “Демократична България“ по-скоро запази мълчание, не каза "не“. Това беше промяната“. Имаше колебливост, но за първи път то не каза “не“. Това породи основателни притеснения, че може би голяма част от електората на “Демократична България“ ще отлети при едни избори, ако не успее това правителство да се състави. И ние виждаме, че веднага след това г-н Христо Иванов постави условие – ще има правителство, ако се договорят, ако се разберат ГЕРБ и “Продължаваме Промяната“, заяви Румен Радев.

 

“Няма модел Радев, има Конституция. Там е написано, когато партиите не могат да съставят правителство, президентът съставя такова. Да, следващият нов служебен премиер ще бъде старият служебен премиер. Служебното правителство е контрапункт на феодализацията и застоя. Хората ще търсят модела на управление в екип. На следващите избори политическото пространство ще е фрагментирано и управлението ще трябва да бъде коалиционно. Пак ще има борба за министерски кресла. Служебното правителство започна да реализира една по една платформите на политическите партии, изтривайки ги от техните диплянки“, каза още Радев.

 

Държавният глава посочи, че ще изчака Народното събрание да каже дали има нужда от време, за да приеме необходимите закони. Едва тогава Радев ще вземе решение кога да разпусне парламента и да насрочи избори. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3619 |20.01.2023 Красимир Манов: Кабинетът “Донев” тихомълком даде на фирми на Ковачки разширението на “Чирен” . 10| 2944 |19.01.2023 Донев заварил държавата на пауза . 1| 2878 |19.01.2023 Кабинет ”Донев” отчита дейността си . 0| 2927 |18.01.2023 Донев поздрави именика Пеканов: Независимо дали си вицепремиер или премиер, бъди здрав!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads