Реклама / Ads
2| 5572 |09.03.2016 НОВИНИ

Р. Гълъбинов за Фрог: Румъния и Гърция без мониторинг, но не и България

.
Румен Гълъбинов
В икономическия доклад на ЕК за България има три крайъгълни камъка – бюрокрация, корупция и макроикономически дисбаланси. България има много раздута държавна администрация - хора, които работят производствено, а не производително. Този административен капацитет не подпомага бизнеса и икономиката. Това коментира пред Фрог нюз по повод критиките на ЕК в сферата на икономиката финансистът Румен Гълъбинов.
 

Корупцията произтича от неефиктивната ни съдебна система, която също потъва в корупция и оттам страда икономиката. Всичките икономически субекти на пазара се сблъскват с корупция по отношение на обществените поръчки, по отношение на усвояването на евросредствата и фондовете и по отношение на правораздаването.

 

Що се отнася до икономическите дисбаланси, се посочват няколко неща: продължаващия бюджетен дефицит, като Комисията признава, че сме под 3 %, но все пак сме в дефицит; ускорено растящия ни външен дълг – ще вземем 2 милиарда евро нови облигации; дисбаланс има и по отношение на капиталообразуването – оценката е, че България преимуществено капиталообразува от еврофондовете и много по-малко от частни инвестиции. Изтъкват ни се слабостите на пазара на труда – имаме хроничен недостиг на квалифицирана работна ръка.

 

Не се спестява критиката и по отношение на здравната система. Дългоочакваната реформа не се случва и това се доказва от решенията на Конституционния съд и на ВАС.

 

По отношение на готвения ни мониторинг от Брюксел, Гълъбинов коментира: Той ще бъде свързан с финансовата система. Ще се наблюдават стрес тестовете на банките, наблюдение ще има и върху усвояването на еврофондовете.

 

Нашите съседки Гърция и Румъния няма да бъдат под наблюдение. Сходно е положението ни с Хърватия като балканска страна. Не може обаче да се сравняваме с нейния стандарт на живот, макар че тя влезе в ЕС само преди 2 години.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 10078 |09.03.2016 Д. Божилов за Фрог: Делойт България и Ърнест Йънг са като Аликс Партнърс Сървисиз . 59| 5645 |09.03.2016 Д-р Виткова за Фрог: Реформата на Москов пропадна, но идат още безумия . 24| 15872 |09.03.2016 Само във Фрог: Предупреждават полицейски шефове да хвалят реформата . 18| 6665 |08.03.2016 Григор Лилов за Фрог: При скандала с „Аликс Партнърс” трябва да има оставки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads