Реклама / Ads
3| 4610 |12.02.2020 НОВИНИ

Д-р Гълъбова: Няма застраховка срещу психично заболяване, липсата на персонал е огромен проблем

.
Д-р Цветеслава Гълъбова
Важно е да се разбере, че никой не е застрахован от психично заболяване, така както от раково заболяване или инцидент, който може да доведе до инвалидност. В много психиатрични болници, не само в тази в Кърджали, няма дежурен лекар 24 часа. Това е огромен проблем на системата и за мен лично той е по-голям от битовите условия.
 

Това каза пред бТВ д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Психиатрична болница "Св. Иван Рилски" в Нови Искър. Тя коментира заключенията, направени от омбудсмана Диана Ковачева след проверка в домове за умствена изостаналост и деменция, както и в психиатрични клиники. Установени са изключително лоши битови условия, които създават опасност за живота и здравето на хората и персонала им.

 

„Разчитам Националната стратегия за психично здраве да бъде приета. Тя е на финалната права. Всичко, което се искаше от нас, е направено. Стратегията предвижда да се разкриват нови заведения. Тези, които се намират на неподходящо място или имат лоши битови условия, ще бъдат релокирани. Предвиждаме и разкриване на нови заведения“, поясни Цветеслава Гълъбова.

 

„Липсва разбиране, че болната душа се гледа от хора. Ние нямаме нуждата от скъпа апаратура, а от огромен персонал, който да е добре мотивиран“, каза Гълъбова.

Тя обясни, че хората, които работят в момента в психиатричните клиники, са на средна възраст над 50 г. Това означава, че в следващите години те ще се пенсионират. Нови обаче няма.

 

„Това е огромен проблем. Персоналът трябва да е добре мотивиран и с адекватно заплащане“, категорична бе Цветеслава Гълъбова.

Омбудсманът констатира и, че има сериозен проблем във връзка с изхранването на хората. Сумата за един храноден е 1,92 лв.

 

„В нашата болница един храноден е около 3,50 лв., но и тази сума е крайно недостатъчна. Храненето трябва да е балансирано и пълноценно. Освен това медикаментите, с които се лекуват тежките психични болести, повишават апетита. Болните не са доволни от храната, малко им е, но това са възможностите“, обясни директор на Психиатрична болница "Св. Иван Рилски".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4292 |12.02.2020 ”Топлофикация София”: Няма да има шоково поскъпване на парното . 7| 4609 |11.02.2020 Няма го корабът, който трябва да върне боклуците от Варна в Италия . 11| 4590 |10.02.2020 Новаков: Няма ”тайно споразумение” за лева. Курсът остава такъв . 18| 16176 |10.02.2020 Опустяват обектите на ”Националната лотария”. Билети няма, продавачи - също

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads