Реклама / Ads

 

9| 3607 |13.11.2020 НОВИНИ

”Галъп”: Българите подкрепят Северна Македония за ЕС, но първо да се изпълни договора

.
Зоран Заев и Бойко Борисов
Българите са силно взискателни към Северна Македония. Подкрепят приемането на страната в Европейския съюз и потвърждават традиционна си висока съпричастност към държавата, с която имаме обща история. Хората у нас обаче категорично искат първо уреждане на отношенията със Скопие, преди да се мисли за членство на югозападната ни съседка в ЕС. Категоричното условие е Скопие да изпълнява бързо договора си с България.

Това показва кратко изследване на „Галъп интернешънъл болкан“=

 

Респондентите бяха помолени да изберат кое от следните две е по-близо до тяхното лично мнение: „Най-важно е Република Северна Македония да стане член на Европейския съюз, дори и да не са съвсем уредени нейните отношения с България“ или „Най-важно е да бъдат уредени отношенията на Република Северна Македония с България, а не е толкова важно дали Република Северна Македония ще стане член на Европейския съюз“. Първото избират 5,8%, второто 57,9%.


.

Въпросът стана важен заради разразилия се напоследък спор кое е по-бърз приоритет: Северна Македония да бъде в ЕС или по-скоро изчистването на десетилетните историческите спорове. Важен въпрос е също дали проблемите трябва да се изгладят, преди да се говори за членство в ЕС, или пък именно членството в ЕС би могло да създаде среда, в която да бъдат преодолени и проблемите.

 

Въпреки че по такъв тип теми трудно може да се очаква детайлна масова запознатост, инстинктът на българското общество е ясен.

 

Немалък дял, 36,3%, признават, че не могат да преценят – това е очаквано заради по-сложния характер на темата. На пък затова и въпросът е зададен максимално опростено.

Трябва ли Македония да е член на ЕС? Само 6,1% държат България да не подкрепя близката си република при никакви условия. Така се доказват и изводите от поредица изследвания, назад в годините, свързани с темата. Те показват, че българското общество не е загубило, въпреки десетилетната разделеност, съпричастността си към Скопие. Преди години, например, обществото ни по-скоро остана на страната на Скопие в спора с Атина.

 

И все пак, безусловна подкрепа за членство в ЕС дават само 8%. Чувствително мнозинство от 51,1% избира опцията „България трябва да подкрепи Република Северна Македония да стане член на Европейския съюз, само при условие че Република Северна Македония бързо изпълнява договора, който има с България“.

 

И по двата индикатора, електоратите на всички основни партии са на практика на едно мнение. Известно изключение е този на ДПС, където най-осезаем е делът на онези, които се затрудняват да отговорят. Подобна е картината и сред дистанцираните от политиката българи. Но и в тези две групи, „бързата писта“ за Скопие се споменава съвсем рядко в отговорите, за сметка на ясните условия.

 

Най-младите групи не са особено запознати с темата. Другите демографски фактори по-скоро повлияват слабо. Явно става дума за консенсусна тема.


.

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма. Изследването е проведено между 29 октомври и 06 ноември 2020 г. сред 808 души по метода „лице в лице“. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 9| 17969 |12.11.2020 Протестиращи се организарт да се съберат утре пред БНТ, за да подкрепят Радев в „Панорама“ . 1| 3664 |12.11.2020 Боряна Маринкова: Евтини лекарства изчезват и превръщат българите в аптечни туристи . 2| 4326 |11.11.2020 Гърция въвежда още изисквания за българите . 4| 3792 |09.11.2020 Институт „Рего“: Здравеопазване, корупция и ниски доходи са най-големите ни проблеми, смятат българите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ