Реклама / Ads
34| 9544 |09.04.2015 НОВИНИ

Гамизов: На мизерия ни обричат договорите за "Мариците"

.
Стефан Гамизов
Питат ме за мнението ми за предоговарянето на т.н "американски договори" в Марица изток 1 и 3. Няма да деля нередните и неморални неща в енергетиката на руски и американски, а само на полезни за обществото и законосъобразни. Тези т.н наречени проекти трябва да са под ударите на българското и европейско законодателство. С две думи: Разочарован съм..., коментира във фейсбук експертът Стефан Гамизов.
 
И това е така, защото не се решават следните въпроси, които са и основни:

1. Тези договори покриват 80% от регулирания пазар и са пречка за либерализацията му според Директива 2009/72/ЕО до 2015 година и така обричат българските граждани на невиждана енергийна бедност и мизерия.

2. Тези договори са сключени в нарушение на чл.107-109 от Договорът за функциониране на ЕС.

3. Има подадена жалба за нерегламентирана държавна помощ и вместо прилагане на процедурите в тази връзка, както в Полша и Унгария, България действа извън европейското законодателство в полза на корпоративен интерес със съмнително етично поведение.

4. С действието за предоговаряне без да се приложи европейското законодателство, американските компании получават огромно предимство в бъдещото неизбежно арбитражно дело във Вашингтон, както е уговорено да се решават спорове по тези договори. Делото е неизбежно, защото България ще бъде принудена да прекрати тези договори от ЕК, но след това ще бъде съдена за пропуснати ползи и с всички тези действия е ясно какво ще се случи в това бъдещо дело - милиарди и милиарди евро държавни пари ще бъдат платени на едни хитри тарикати.

5. Всичко описано е мощна подкрепа за политиката на диктатурата на Путин в България, защото е лесно пропагандно оръжие за липсата на морал и уважение на САЩ в политиката ѝ в България. Не случайно, точно Румен Овчаров беше един от главните двигатели на тези т.н проекти.

Не отричам желанието и усилието на много хора в Министерство на енергетиката да направят тази малка стъпка в правилна посока с намаляване на цената на тези договори, но големите проблеми остават и се задълбочават в резултат на всичко изброено..., завършва Гамизов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4783 |28.03.2015 Тежките лимити на болниците обричат пациентите . 7| 4904 |19.03.2015 Гамизов: За Плевнелиев престъпниците са правилни и неправилни . 24| 10164 |26.02.2015 Гамизов: АБВ ще е новото ДПС, Първанов разиграва театър . 86| 17478 |17.02.2015 Гамизов: Истината е забранена в България!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads