Реклама / Ads
13| 10387 |17.01.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Гарелов за ”ромския произход” на Св. Иванов: Официализирах лъжа, подведе ме ”Уикенд”

.
Иван Гарелов се извини за гафа си
Иван Гарелов повярва на в-к „Уикенд” за ромския произход на тв водещия Светослав Иванов. Нещо повече - медията преписа на него разкритието за принадлежността на Иванов към ромския етнос. Разбрал, че е забъркан в ужасен скандал, Гарелов се извини на водещия на „120 минути”.
 

Истината за своя етнос представи Светослав Иванов във Фейсбук:

 

„Във вторник вечерта, в „Шоуто на Слави” гостува Иван Гарелов. Публично, той коментира как академик Георги Марков анализирал в „120 минути” ромите „без да предполага, че водещият”, тоест аз, съм „бил от ромски произход”.

Така ли? И аз не предполагах...

 

Благодаря Ви господин Гарелов, вашият опит може да научи още няколко поколения журналисти. На достойнство, точност и убеденост в представяната информация.

Но никога не е късно човек да научи нещо ново за себе си. Особено от високата трибуна на предаване, което твърди, че се бори с фалшивите новини.

 

И казвам това, защото за първи път виждам толкова директно легитимиране на фалшива новина от жълти вестници в национален ефир. Която после трябваше да обяснявам на детето си, на близките, на приятелите си.

 

Не ме разбирайте погрешно. Нямам нищо против нито един етнос, дори се радвам, че много наши сънародници от ромски произход гледат „120 минути”. Но как да оставиш някого да подменя биографията ти, а през седмица да правиш коментари какъв бич са фалшивите новини?

 

Аз не мога. За мен това не е игра. А и не съм добър в игрите.

Ако не мога да защитя собственото си семейство и близки от фалшиви новини, как да се опитвам да пазя ефира и вас, нашите зрители?

 

Наричали са ме соросоид, човек на този и на онзи, на американците, на руснаците, на израелците. Винаги съм подминавал това. Но не и този път. И заради детето ми, и заради истината. А и заради почтеността.

И не на последно място - така постъпват мъжете”.

 

И Гарелов също постъпи по мъжки и се извини:

 

„При участието ми в “ШОУТО НА СЛАВИ” във вторник дадох като пример как един “надарен млад човек, умен, образован, независимо от ромския си произход си върши достойно работата”.

 

 Бях прочел това твърдение за произхода на Светльо Иванов във вестник “Уикенд” и непростимо за човек с опит като мен го повярвах. Затова, с най-добри намерения го посочих като светъл пример.

 

На другия ден разбрах, че съм направил грешка. Светльо не е от ромски произход и написаното е било лъжа. Отгоре на всичко, тази сутрин същият вестник мултиплицира лъжата, като я помести на първа страница с твърдението, че аз съм разкрил “голямата тайна” на колегата си.

 

Няма да коментирам поведението на авторите на лъжата, но дължа едно огромно извинение на Светльо, когото искрено уважавам, на семейството му и на колегите му, както и на зрителите и читателите. Чувствам се безсилен да изчистя тази мръсотия. Още веднъж моля за извинение”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 10351 |17.01.2019 Марешки: Депутатът Александър Сиди от ВМРО искал по 10 000 лв. на месец от директор в Пловдив . 9| 20560 |16.01.2019 Илиан Василев: Пеевски е несъстоятелен бизнесмен, след „Булгартабак“ му трябва друго виме . 15| 13723 |16.01.2019 Австрийският президент се вози на метро, кметът на София с Мерцедес на НСО . 7| 9330 |15.01.2019 Специализираната прокуратура и специализираният съд – органи за репресия на неудобни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads