Реклама / Ads
0| 4341 |12.06.2024 НОВИНИ

В Гърция става опасно горещо, термометрите удрят 44 градуса, жега мъчи и България

.
Жега, но туристите не се отказват... Източник: личен архив
Очаква се в петък термометрите да стигнат до 44 градуса в Гърция. Горещата вълна доведе до това гръцките власти превантивно да затворят или да променят работното време на детски градини и училища.
 

Гърция е обхваната от гореща вълна и високи температури. Днес ще бъде най-горещият ден. Поради високите температури след среща на Генералния секретариат на гражданската защита на Министерството на климатичните кризи, Министерството на вътрешните работи на Гърция издаде извънреден бюлетин, в който описва мерките за защита на здравето на държавите служители, както и начина, по който ще работят през горещите дни - от вторник до четвъртък, предаде Bulgaria ON AIR.

 

Препоръчва се дистанционна работа, специален отпуск или гъвкави часове на работа. В случаите, когато естеството на задължения не позволява това и се налага работа на открито, е задължително да се използват предпазни средства и да се осигурят помещения с климатик и вода.





Препоръчва се в пиковите часове на горещина от 12:00 до 17:00 часа да се избягва стоенето навън. Най- уязвимите са възрастните хора и децата. Много от общините в гръцката столица са осигурили помещения с климатик за хората, а някой от училищата в област Атика и страната ще бъдат затворени.

 

Горещата вълна ще продължи три дни и затова здравните власти предупреждават хората да бъдат особено внимателни и да спазват мерките.

 

Рекордни температури бяха измерени и в България през последните три дни. 36,6 и 37,3 градуса бяха отбелязани в Русе, Хасково и други райони. Термометърът няколко пъти се доближава до 40-е градуса, но засега тази линия не е задмината.

Рекордът за жега и високи температури е измерен през 1916 г. в Садово. Тогава термометрите са засекли 45,2 градуса по Церзий.

Между 43-45 градуса са засичани и в други места като Русе, Плевен, Горна Оряховица, Пловдив и др.

 

Жегата ще продължи да ни мъчи,  но ще бъде съчетана с облачни следобеди и кратки, но проливни дъждове.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2265 |12.06.2024 Доверието в политиката и изборната система на Обединеното кралство удари дъното . 40| 6240 |12.06.2024 Лидерът на "Величие" Николай Марков: Получих закана за убийство - да ме заколят . 1| 2302 |12.06.2024 Мъже от Шри Ланка са били примамени да се бият на страната на Русия в Украйна . 9| 3503 |12.06.2024 Ицо Хазарта: Уроците, научавани от нормалните хора на улицата са безценни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads