Реклама / Ads
0| 5499 |25.06.2007 НОВИНИ

Газпром и Ени ще изградят газопровод за 10 милиарда евро, Европа става зависима от руски газ

.
Руското държавно дружество Газпром и италианската компания Ени предложиха проект за газопровод, който ще транспортира руски газ към Европа. Проектът е на стойност 10 милиарда евро. Предложението усили притесненията, че ЕС ще стане зависим от доставките от Русия.
 
Газпром и Ени имат подкрепата на правителствата на своите страни. Компаниите подписаха споразумение за извършване на съвместни проучвания през изминалите дни. Те ще разгледат политическите аспекти на проекта, както и неговата приложимост в технически и икономически план. Очаква се проучването да продължи 18 месеца, а изграждането на газопровода – 3 години.  „Този проект ще подобри енергийните доставки към Европа,” каза Владимир Путин в неделя. Газопроводът между Южна Русия и България ще бъде с дължина 3200 км. Ще се нарича Южен Поток (South Stream). 900 км ще минават през Черно Море. Оттам има два варианта за разширение – трасе от 1000 км до Гърция, откъдето ще се пренася газ към Италия, или 1300 км на север към Централна Европа. Предложението е в съответствие със стратегията на Газпром за изграждане на газопроводи и доставки на европейски пазари, като се изключва достъпът на трети страни. Подобен е проектът за изграждане на газопровода Северен Поток, който ще минава през Балтийско море към Германия. Южен Поток ще позволи на Русия да доставя газ без да минава през Турция, която се обслужва от газопровода Син Поток. „Цената на природния газ в България е измежду най-ниските в Европа. В този смисъл ние ще се радваме да станем транспортен център на Газпром,” коментира български анализатор.

Проектът поставя под въпрос заплануваното разширение на Син Поток към ЕС, предложено от Газпром и унгарската компания МОЛ миналата година. "ФН"

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5430 |25.06.2007 Математици и компютърни специалисти ще проверяват тестовете на седмокласниците . 0| 4914 |24.06.2007 Първанов кани съседите ни да се включат в изграждането на АЕЦ „Белене” . 0| 11012 |24.06.2007 На последно място сме по достъп до интернет сред страните –членки на ЕС . 0| 4822 |24.06.2007 Компенсациите за семействата на болните деца са основният препъни камък в преговорите за медиците ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads