Реклама / Ads
0| 4942 |24.06.2007 НОВИНИ

Първанов кани съседите ни да се включат в изграждането на АЕЦ „Белене”

.
„Съседните на България страни да се включат в изграждането на АЕЦ „Белене”, ако имат интерес и ресурси за това”. Този призив отправи президентът Георги Първанов в Загреб по време на срещата на държавните глави на страните от Югоизточна Европа по въпросите на енергетиката.
 

Това предаде специалният кореспондент на Дарик радио.


България има намерение в рамките на дебатите в ЕС да отстоява бъдещето на ядрената енергетика и заради чистотата на това производство, и заради неговата ефективност, заяви още Първанов.

Поради достигнатия дефицит след затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй”, който доведе до повишаване на цената на електроенергията в Югоизточна Европа, България ще продължава да призовава ЕС да предприеме адекватни мерки за преодоляване на създалата се сложна ситуация, посочи българският държавен глава. Търсенето на алтернативни източници за енергийни ресурси е необходимо за избягването на високите цени, които биха натоварили недопустимо националната ни икономика, каза Първанов и в тази връзка уточни, че България е сред активните участници в приоритетния за ЕС газопровод НАБУКО, който според него щял да осигури достъп до значими газови ресурси.

В ключовото си изказване на форума руският президент Владимир Путин подчерта, че Русия е решена да играе роля за постигането на енергиен баланс в региона. Путин заяви, че петролопроводът Бургас-Александруполис ще се осъществи с използването на най-модерна технология и спазване на всички изисквания на екоорганизациите.

Руският държавен глава изрази надежда до края на годината да бъде подписан договорът с „Атомстройекспорт” за строителството на АЕЦ „Белене”. Путин определи като обещаващ подписания проект между „Газпром” и италианската ЕНИ за нов тръбопровод под Черно море, наречен Южен поток. Той заяви още, че се преговаря с българската страна по него и даде да се разбере, че на двустранната си среща с Георги Първанов ще бъде обсъден и този въпрос. Путин отбеляза, че Европейската комисия подкрепя този проект, който щял да повиши доставянето на ресурси за Европа. Русия изследва различни възможности за транзит през региона и изграждане на подземни складове на Балканите, посочи още Путин.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5133 |17.06.2007 В апартамент за 315 евро спи Първанов на среща с дипломати в Сандански . 3| 4981 |03.06.2007 Червените избират ново бюро днес, Първанов неприятно изненадан от премиера . 0| 5099 |22.05.2007 Президентът Първанов се обяви за мажоритарно начало в изборите . 0| 6310 |06.05.2007 Президентът Първанов : Действията на Станишев са закъснели

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads