Реклама / Ads
3| 4956 |03.06.2007 НОВИНИ

Червените избират ново бюро днес, Първанов неприятно изненадан от премиера

.
Оставките на ИБ на БСП ще гласува днес пленума на Висшия съвет на БСП. Снощи говорителят на партията Ангел Найденов заяви, че е взето решение за извънреден конгрес на партията, който трябва да се проведе до няколко седмици.
 

  снимка Вяра Йовева
 

 Оставките на ИБ на БСП ще гласува днес пленума на Висшия съвет на БСП. Снощи говорителят на партията Ангел Найденов заяви, че е взето решение за извънреден конгрес на партията, който трябва да се проведе до няколко седмици.

Оттеглянето на ИБ на БСП е било предложено лично от председателя на партията Сергей Станишев, както още вчера написа „Фрогнюз”. Той заявил, че това е задължителна крачка към връщане доверието на избирателите и членовете на БСП.

Президентът Георги Първанов звънял на Станишев минути след прикючването на заседанието от ловните полета на Североизточна България, където отседнал със свитата си през уикенда. Той изразил недоумение от хода на Станишев, който обаче обяснил, че това са вътрешнопартийни въпроси, съобщиха за „Фрогнюз” източници от „Позитано” 20. Според тях поведението на лидера и премиер на страната бил абсолютно неочакван за неговия предшественик в БСП Първанов.

Оставките на Румен Овчаров и Георги Петканов не били обсъждани пред бюрото. Пред съпартийците си обаче Овчаров заявил, че когато казал пред журналисти, че трудно може да участва в правителство, което става все повече зависимо от икономически интереси на една политическа сила, е имал предвид ДПС. Неясните властови политически и икономически центрове обаче се отнасяли за самата партия на социалистите. Въпросът обаче не бил дискутиран, за да не стане скандал, тъй като и други от ИБ поддържали подобна теза. Ставаме заложник, а друг ни натресе движението, а сега мълчи, коментира участник в петчасовата сага на „Позитано” 20. Според него на конгреса ще се чуят гласове за скъсване на „приятелството” с Доган и дори за предсрочни избори. БСП не се бои от избори и подобна стъпка може да я направи водеща политическа сила, смятат партийни функционери.

На конгреса, който най-вероятно ще е през юли, социалистите ще обсъдят провала на изборите за Европарламент и ще начертаят стратегията си за явяване на местните избори, посочи Найденов. Той допълни, че с оставката си ръководството показва, че е наясно с посланието на избирателите и е готово да направи всичко, което е нужно за подобряване на състоянието на партията. Найденов посочи още, че на заседанието на ИБ на БСП е било постигнато съгласие, че провала е плод на слаба арганизация и неспособността на партията да обясни на избирателите какви точно отговорности носи БСП в управляващата коалиция. Очевидно било разминаването в говоренето и разбирането.

Днес Висшия съвет на БСП ще трябва да бъдат направени предложения за ново Изпълнително бюро на партията, заедно с нови зам.-председатели.

Досегашните замове на Станишев - Румен Овчаров и Румен Петков снощи си тръгнали без да си кажат дума.

По-късно Овчаров обсъдил ситуацията с ръководството на столичната партийна организация, твърдят запознати. Мнението на колегите му било, че той трябва да бъде предложен отново за заместник на партията, тъй като вече е приета оставката му като министър. Това обаче щяло да изостри отношенията с Петков, който оставал в кабинета, но можел да изгуби властта в червената централа.

Днес се очаква още една ударна доза нестандартно поведение от страна на Станишев, категоричен е човек от неговото обкръжение. Той щял да заяви няколко конкретни стъпки в развитието на партията и в действията на правителството. Можел дори да обяви вдигане на заплати и пенсиите със стара дата от 1 юни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5501 |14.03.2007 НЦИОМ изчисли: Най-високо е Бойко Борисов, Първанов под него . 0| 5071 |22.05.2007 Президентът Първанов се обяви за мажоритарно начало в изборите . 0| 6363 |16.04.2007 Нови булки, нов късмет в екипа на Първанов . 0| 6298 |06.05.2007 Президентът Първанов : Действията на Станишев са закъснели

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads