Реклама / Ads
1| 2713 |31.03.2023 НОВИНИ

ГДБОП разби престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари

.
Източник: личен архив
В хода на специализираната полицейска операция, проведена под надзора на Софийската градска прокуратура по образувано досъдебно производство, са арестувани участници в престъпна схема.

Деветима български граждани са привлечени към наказателна отговорност за престъпления, свързани с участие в организирана престъпна група, данъчни престъпления, както и за изпиране на пари.

 

В рамките на спецоперацията са извършени претърсвания на 15 адреса на територията на София и на областта, иззети са множество документи, компютърни конфигурации, мобилни апарати и СИМ карти, квалифицирани електронни подписи, голяма парична сума в левове, евро, щатски долари и швейцарски франкове.

 

Разследването на антимафиотите започва през 2021 г., във връзка с придобити в ГДБОП данни за организирана група, извършваща  престъпления срещу данъчната, осигурителната и финансовата система на територията на страната ни.

 

В рамките на проведените оперативни действия е установено, че последващото легализиране на произхода на финансовите средства, придобити от престъпна дейност, е ставало чрез отчитането им като печалби в „резултат“ от търговската дейност на реално дружество, регистрирано за целите на данъчно облагане по ЗДДС.

 

Според първоначалните данни престъпната група е действала от септември 2019 г. до настоящия момент при строго изградена йерархична структура. Регистрирането на засечените до момента 25 дружества ставало на имената на криминално проявени, малоимотни и с нисък статус лица.

 

След регистрацията им, пълномощник извършвал банкови операции с големи суми пари към реални чуждестранни дружества за закупуване на стоки /енергийни и безалкохолни напитки, шоколадови и захарни изделия/. Пред банката е декларирано, че средствата са от извършени продажби, без те да са отразени документално в счетоводните справки на дружествата.

 

Така след доставяне на стоките у нас, те бивали продавани без документи от склад на един от участниците в престъпната група, който е собственик и управител на реално функциониращо търговско дружество в България и едновременно с това е собственик на търговско дружество, регистрирано в Република Полша, от което основно се извършва покупката на стоки.

 

Върху стоката не се начислява ДДС, не се издават съответните документи за продажбата им в България, сделките не се осчетоводяват по надлежен ред и не се внася дължимия данък в бюджета. По този начин бюджетът на Република България бива ощетен.

 

На обвиняемите са определени мерки за неотклонение „парична гаранция“ в различен размер – трима са с гаранции от по 5000 лв., трима - от по 10 000 лв. и трима - от по 100 000 лв. На двама е наложена и забрана да напускат пределите на страната.

 

Разследването по случая продължава под надзора и ръководството на СГП.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2693 |27.03.2023 ГДБОП: От чужбина вероятно е изпратен имейлът с бомбената заплаха срещу училища у нас . 17| 3175 |23.03.2023 Демерджиев за доклада на САЩ: Документите не казват нищо ново, но има едно неразбиране в тях . 7| 3520 |21.03.2023 ГДБОП откри в България картина на Джаксън Полък за 50 млн. евро . 1| 9727 |20.03.2023 Крути мерки срещу разбитата сърдечна система

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads