Реклама / Ads
16| 4771 |18.02.2015 НОВИНИ

Гечев: ГЕРБ си купува бъдеще, а народът - кучета го яли

.
Румен Гечев
"Купувате си политическо бъдеще с милиарди левове. Изглежда някой иска да се представи добре на предстоящите избори, а след това българския народ - кучета го яли".Така депутатът от БСП Румен Гечев коментира искания от правителството нов държавен дълг в размер на 16 млрд. лева.
 
"Първо, категорично считаме за нарушение на Конституцията и Закона за бюджета това, че на 6 февруари 2015 година министърът е подписал числото 8 млрд. евро. Никой не ви е давал мандат да водите такива преговори".Дългът се определя за всяка отделна година, каза още той. Според него не е нормално в бюджетна комисия да влиза предложение за 16 млрд. лева заем без никакви разчети за какво и как ще бъдат харчени парите, какви са комисионните на посредниците, как са избрани те."Чули ли сме как са избрани тези четири банки? Не сме. В някаква късна доба някъде някой се е договорил как ще бъде сключен този договор и при какви комисионни", коментира Румен Гечев. Той посочи, че такова съдбовно решение се взима "на коляно" и попита нормално ли е министри да научават от медиите, че собственото им правителство е решило да взима заем за 16 млрд. лева. Зад гърба на парламента, без оторизация и зад гърба на собственото правителство се подписа споразумение на ръба на Конституция и закона, обобщи той.

Къде са реформите и обещанията, че ще се повиши събираемостта на данъците, къде са допълнителни приходи от заложените прогнози за растеж, попита той и настоя, че няма никаква убедителна информация защо трябва да се поема този дълг. Няма и информация кога ще бъде падежът, като той е заложен за срок от 30 години напред. "Казвате, че ще използвате тези средства, за да изкупвате стар дълг. Ако това е вярно, нали по данни на БНБ външният дълг е 7 млрд. евро, а на 15 януари сме изплатили 1,5 млрд. евро, значи дългът трябва да е 5,5 млрд. евро. Защо искате да теглите 8 млрд. евро?", попита той.

Само допреди година делът на дълга беше 17-18% от БВП, а 2017 се появява 34%, посочи Гечев и попита ако е вярно, че управляващите ще плащат стар дълг, то би трябвало този процент да намалява. "Ако е вярно числото, че ще надхвърлите 30% от БВП, значи лъжете, че ще плащате стар дълг", обяви Гечев.

По отношение на другото твърдение, че парите ще бъдат използвани за покриване на дефицитите, Гечев попита за какво ще бъдат използвани тези дефицити. Не само се удвоява дългът, не само се нарушава законът, най-страшното е, че тези пари не насърчават растежа на българската икономика, каза той. "Какво става в нашата страната - искате удвояване с това главоломно число и залагате мижав растеж от 0,8%", посочи депутатът от БСП.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5493 |16.02.2015 БСП и ГЕРБ в лют спор за дотациите на частните училища . 3| 5064 |13.02.2015 Я. Нотев пред Фрог: С ГЕРБ говорихме колегиално да си оттеглят предложението за Лазаров и Писанчев . 71| 5490 |12.02.2015 Р. Гечев пред Фрог: Скандално! ГЕРБ подправи вота за милиардите . 5| 4536 |12.02.2015 ГЕРБ иска да се спре износа на необработена дървесина за три месеца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads