Реклама / Ads
29| 5576 |20.02.2015 НОВИНИ

Горанов и Гечев в пиперлив спор за заема, не се разбраха

.
Румен Гечев атакува Горанов
8 милиарда са ни необходими да си плащаме сметките като държава. Дефицитът започна от първото наше правителство. Но сме генерирали излишъци. За съжаление от финансовата криза и някои неблагоразумия започнахме да харчим излишъците, призна финансовият министър Владислав Горанов в предаването „Панорама”.
 

За първи път се проведе конкурс за четирите банки. Питахме 19 банки кой иска да даде заем на българското правителство при условие, че ще направим облигации и ще върнем парите. Чувам, че колеги намекват, че прокуратурата трябва да се захване с избора на банките. Няма проблем. Проблем може да стане, ако прокуратурата започне да проверява предишни емисии. HSBC е една от най-големите финансови институции и не мога да разбера защо някои хора се опитват да уронват престижа на една от най-големите банки в света. Аз съм уверен, че няма да има проблем, каза още финансовият министър.

 

С коалиционните партньори няма липса на комуникация, а на разбиране. Трябва да разделяме темите за дълга и частните пенсионни фондове. За дълга не може да се обяснява с подробности, защото има риск да навредим на българските граждани. Това е едно състезание между купувач и продавач за най-добрата цена, допълни Горанов.

 

Той приема с шега новата валута – „горановка”: По този начин влизам в историята. Единствено се притеснявам, че Бойко Борисов може да ревнува, че неговия лик не е на банкнотата.

 

Финансовият министър увери, че не е карал определени депутати да подкрепят заема срещу дивиденти: Не сме обещавали нищо на Патриотичния фронт и АБВ за заема.

 

В света има само 3-4 страни, които нямат дефицити, това са страни, износителки на петрол. Дефицитите не са нещо страшно. Проблемът не е в дефицитите, а за какво се правят, взе думата социалистът Румен Гечев.

 

Няма правителство в света, в което министрите да не знаят за дълга. Законът за бюджета се прави година по година. Трябва да има глобална средносрочна програма, но такава няма, увери народният представител от БСП.

 

Министерството на финансите крие много важни неща. С 16 милиарда лева няма да се плаща дългът, категоричен е Гечев.

 

„Не са правени никакви разчети, вижте какво е внесено в парламента, само две странички. Това е обидно, изумително. Осем милиарда лева са внесени от управляващите със знанието само на двама, трима души. Управляващите твърдят, че ги чакат страшни години да плащат. Информацията, която сме взели, това са разчети на много сериозни анализатори. Заблуждавате българската общественост, че това е някакъв страхотен дълг”, заяви Румен Гечев и извади графика с финансови разчети.

Владислав Горанов опита да го уязви: „Говори като преподавател към студенти, но губи ролята си, когато влезе в Народното събрание. Накрая ще му отнемат правата.”

„Вие не може да ми отнемете никакви права, не само при студентите. Не изпадайте в паника”, размаха пръст Гечев. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4858 |20.02.2015 Горанов: Да се въведе регистър в БНБ на банковите ни сметки . 21| 4575 |20.02.2015 Горанов: Искането на заем за 16 млрд. лв. не е своеволие . 11| 5272 |19.02.2015 Муравей: Няма фалит, Мая да върне "горановките" . 12| 5069 |19.02.2015 Гечев: Преговаряме за дълга с банки, които се разследват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads