Вторник, 21 Ноември 2017, 19:29
Frognews
1| 7116 |20.10.2017

Ген. Боцев: Некомплектът в армията е рисков - 22-23 на сто, заплатите - според отговорността

.
Нееднократно съм казвал, че навсякъде некомплектът води до риск. При офицерския корпус той е около 22–23 на сто, което е доста голям процент. Еднакъв е и с този при войниците и сержантите. Най-големият проблем е при офицерите, защото тяхното обучение и придобиване на опит, за да подготвят и ръководят военни подразделения, е дълъг процес. Това казва началникът на отбраната ген.-лейтенат Андрей Боцев.
Като първа стъпка за решаването на проблема увеличихме приема в Националния военен университет „В. Левски”. Бях на клетвата в университета миналата събота – там вече има около 180 курсанти първокурсници. Но със съществуващия некомплект, при условие че изходът е затворен и има само вход – ще можем да разчитаме на попълване на офицерския състав едва след 8 до 10 години, казва още той пред Armymedia.bg.
    
Той коментира и бъдещото увеличение на заплатите на военните: Работи се и по щатно-длъжностните разписания. В тях трябва много внимателно да се анализира всяка длъжност, за да се реши какво да бъде заплащането. Знаете, че преди години имаше възнаграждение за звание и длъжност. И важното беше длъжността, докато заплащането за едно и също звание беше еднакво. Сега сумата е обща и е за звание, което противоречи на функционалните задължения и отговорностите. А техният мащаб расте с повишаването на длъжността. Затова трябва ясно да разграничим правомощията, отговорностите и на тази база да определим съответното заплащане.

С министър Каракачанов сме говорили, че ще бъдат предложени различни варианти, които ще се разгледат на Съвет по отбрана и ще се прецени кой е най-добрият. Дали най-правилното е да се даде поравно на всеки, или пък да има различен процент на увеличението. Например на войника – 10 процента, на сержанта – 9, а на офицера – 8. Трябва да се стремим към приемане на най-обективния и най-реалния вариант, който да реализираме с цел спиране напускането на хората в армията, смята ген. Боцев.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Таяни: Трябват Ви ценности 3| 445 |21.11.2017 . Надзиратели и пожарникари протестираха във Варна 0| 612 |21.11.2017 . Само във Фрог: Учредява се нова политическа формация „За теб, България” 9| 1876 |21.11.2017 . Московски: В България катастрофи много, а извън страната спазваме правилата 3| 1198 |21.11.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах