Реклама / Ads
7| 4636 |27.09.2022 НОВИНИ

Ген. Гяуров: В първите редици на бягащите от Русия са синчетата на олигарсите

.
Димо Гяуров
ЕС трябва да изготви обща позиция за бягащите руснаци. Европа трябва да затвори границите, според мен. Не трябва да приемаме тези бежанци. В първите редици няма да бъдат нуждаещите се, а синчетата на олигарсите. Това каза ген. Димо Гяуров – бивш директор на Националната разузнавателна служба у нас.
 

„Аз не вярвам ни най-малко на путинския режим. Всичко трябва да се поставя под съмнение. Едно е сигурно – обявената мобилизация на до 300 хиляди души няма да реши военната ситуация на терена. Тези хора не са достатъчни на руската армия да обърне хода на войната. Освен това става дума и за неподготвени хора, които трябва да се обучат, интегрират, поясни той пред БНТ.


Според генерала вероятно се цели друго: „Може да са част от някакви окупационни войски, които да задържат тези територии след обявяването на резултатите от срамните референдуми в четирите области.”


Той смята, че непропорционалната по места мобилизация в Русия не е ново явление: „Нещата се случват така от самото начало, само че тези млади хора бяха рекрутирани срещу заплащане, а не чрез призоваване на запас. Голяма част от кримските татари са получили призовки през последните дни, а те са обичайните заподозрени, когато говорим за недолюбване на режима в Кремъл.”


„Европа икономически не може да поеме подобна нова вълна. Най-важното – нека оставим недоволните там, на място, да не решаваме проблемът на Путин с недоволството. Руснаците не бягат от война. Европа допуска хора, които не бягат от война, а от социални и други причини – според мен имаме грешна политика към бежанците в последните години”, смята той по повод масовото напускане на руснаци в съседни страни.


Ген. Гяуров вижда от самото начало липса на ефективност, както и тежки дефицити: „Тя се осъществяваше чрез двупотопни мобилни телефони, GPS-и – въобще Русия доказа с тази война, че всичко, свързано с величието на руското оръжие, е един голям балон. Вероятно модерното въоръжение на Русия просто го няма. Да видяхте новите изтребители и танкове? Страната извади от дълбоките резерви танкове от преди 50 години.”


„Преди да се стигне до ядреното оръжие, Путин има още други ужасни оръжия за използване. Ако войната не върви по плана на Путин, можем да очакваме по-радикални действия”, каза още той и смята, че има вероятност да обяви официално война след съответни резултати от референдума.


По повод срещите при премиера и президента във връзка със случващото се в Русия, генералът е на мнение, че обсъжданото в последните дни не е било необходимо и смята, че служебният кабинет трябва да бъде по-активен по отношение на НАТО.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4323 |26.09.2022 Димо Гяуров: Питаме се дали има останал здрав разум в Москва. Путин подпали чергата под краката си . 0| 2768 |21.09.2022 Продължават безредиците в Иран заради смъртта на млада жена от кюрдски произход . 0| 2855 |13.09.2022 Първите осем изтребителя F-16 вече се произвеждат, уверяват от “Локхийд Мартин” . 0| 2779 |12.09.2022 Димо Гяуров: Украинците доказаха, че заслужават подкрепа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads