Реклама / Ads
0| 4342 |28.02.2022 НОВИНИ

Ген. Гяуров: Украйна се бие за Европа. Тя е рубежът, който спира този луд човек да напредне по-нататък

.
Ген. Димо Гяуров Източник: стопкадър, bTV
Нека не се лъжем – Украйна в момента се бие за Европа. Украйна е рубежът, който спира този луд човек да напредне по-нататък към Европа. Това коментира пред bTV ген. Димо Гяуров, бивш началник на Националната разузнавателна служба и експерт по международни отношения и отбрана.
 

Според него затишието през последните два дни не е случайно. „Ресурсите на Путин се изчерпаха, горивото и боеприпасите не дойдоха навреме“, отчете той.

 

„Всичко, което може да направи ЕС, НАТО, в това число и България, трябва да го направи, защото следващите дни са решителни. Ситуацията е такава, че ако украинската отбрана съумее да удържи натиска в следващите два-три дни, може да се очаква, че би могла да обърне ситуацията и да премине в контранастъпление“, смята ген. Гяуров.

 

„Военната мощ е едно, но самонадеяността и глупостта са нещо съвсем друго. Мисля, че утре или вдругиден ще дойде моментът, когато украинците биха могли да удрят колоните в гръб, когато спрат насред полето, когато останат без гориво и муниции. Тогава е моментът за разплата. Затова е много важно да получат всякаква подкрепа“, каза още той.

 

Ген. Димо Гяуров е категоричен, че НАТО не би се намесило с военни действия на украинска територия.

 

„Изтребители никой няма да изпрати. Тук става въпрос за техническа военна помощ и нищо повече – вероятно боеприпаси и оръжие. Аз се изненадах колко зле подготвена беше и колко не можа да противодейства украинската противовъздушна отбрана. В момента украинците имат необходимост от леки преносими противовъздушни средства - от ракети „Стингър“ или руския аналог „Стрела 2“. В това отношение ние бихме могли да помогнем, защото разполагаме с такива средства“, каза още той и даде пример, че 10 украинеца, въоръжени със „Стингър“, биха могли да свалят 20 хеликоптера.

 

По отношение на състоянието на техниката ни той коментира, че България „продължава да е зависима от руските прищевки“ и да наливаме пари във военния бюджет на Русия. Според него вероятно ситуацията ще стане още по-тежка, защото ресурсите на нашите МиГ-ове е на ръба, а новите Фантоми не идват.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3874 |28.02.2022 Руски медии: Москва разтваря ядреното си куфарче, вдига залозите в конфликтите с Украйна и Запада . 0| 3402 |28.02.2022 Инвазията в Украйна: Ще натисне ли Путин ядреното копче? . 0| 2939 |28.02.2022 Урсула фон дер Лайен: Украйна е една от нас и ние я искаме в ЕС . 0| 3280 |28.02.2022 WP: Беларуска армия може да се присъедини към нахлуването в Украйна днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads