Реклама / Ads
5| 2886 |04.11.2022 НОВИНИ

Ген. Константин Попов: Трябва да е ясно, можем да дадем оръжие на Украйна

.
Константин Попов
Трябва да е ясно, че имаме възможност да дадем въоръжение на Украйна и това е така, защото ние имахме доста по-сериозна армия, така че има излишно имущество, което остана. Сега въпросът е да се види какво Украйна иска, дали техническото състояние на това, което имаме, е добро и приемливо, и дали това няма да се отрази на основните бойни способности на българската армия.
 

Трябва да се направи сериозен анализ, има един месец за това" заяви бившият началник на отбраната на България - ген. Константин Попов в ефира на Bulgaria On Air.


Той смята, че важното е, че България заявява, че е с Украйна и помага на армията ѝ, защото по този начин защитава и себе си, и ценностите си, вярата в справедливостта и отношението към света.


"Ние забравяме, че сме член на отбранителен съюз и другите страни членки нямаха колебания. Те избраха почтеността, да предоставят на по-слабия, на жертвата, своята помощ и възможност да се защитят, защото, ако не помагаш на Украйна, помагаш на армията агресор", посочи генералът.


Според него по този начин няма да отидем на война, както не са отишли и останалите държави, помогнали на Украйна. И каза, че когато една държава не е на правилните позиции, прояви страхливост и търси само политически дивиденти и изграждане на собствено величие, тогава постига война.


"Даването на оръжие е една последователна политика. В една война начините на действие са два - или воюваш, или вдигаш белия байрак. Може да има някакви преговори, но те се водят след резултатите на бойното поле и войната продължава дотогава, докато победеният приеме условията на победителя", категоричен е ген. Попов.


По думите му вече можем да кажем категорично, че сме зад Украйна, но не сме срещу Русия, а против политиката на джунглата, където големият, силният не признава съществуването на друга държава и на друг народ и изповядва тази си политика чрез армия, въоръжени сили, бомби, самолети и танкове.


"От тази политика на джунглата, която се проповядва от Кремъл, страда и обикновеният руски народ. Взаимоотношенията между Кремъл и България страдат далеч преди да вземем това решение, а да се подаваме на страха, е неправилна политика", е мнението на госта.


По темата за модернизацията на българската отбрана, той коментира, че трябва да купим новите самолети F-16, за да можем да имаме българска авиация и да можем да се защитаваме.


"Ние имаме своите големи ограничения, защото не финансирахме въоръжените сили в продължение на 30 години. Бяхме ги оставили да се оправят, ако може да съкратим нещо, да намалим бюджета, защото не са ни необходими. Тази философия се оказа тотално погрешна и сега ще берем плодовете на всичките тези години", заключи ген. Попов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4608 |03.11.2022 Прокуратурата трябва да плати 50 000 лева на Александър Томов . 3| 3064 |01.11.2022 Калина Константинова: Разговор между ПП и ГЕРБ за кабинет няма как да има . 3| 2997 |01.11.2022 Димитър Манолов, КТ ”Подкрепа”: Трябва да се повишат всички доходи предвид инфлацията . 1| 2863 |31.10.2022 До края на 2024г. България трябва да има 6 медицински хеликоптера

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads