Реклама / Ads
33| 9054 |26.04.2020 НОВИНИ

Ген. Мутафчийски: Имаме втори пик, отпускането на мерките е парадоксално

.
Ген. Венцислав Мутафчийски
Парадоксално е, че част от противоепидемичните мерки се премахват, защото нашата крива върви нагоре. В началото на април изживяхме малък пик. След това заболевоемостта намаля и в последно време пак се „катерим“ по параболата“.
 

Това заяви председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски пред Нова телевизия.

 

“Всяко разхлабване на мерките носи риск от увеличаване на заболеваемостта“, предупреди той и призна, че понякога стига до сериозни спорове с премиера Бойко Борисов на ежедневните им срещи. Военният лекар призна, че е изтрил имейла си. „Получавах стотици писма по имейла си, докато не го премахнах, защото имаше ругатни и нецензурни обръщения", обясни той решението си.


Генерал Мутафчийски обясни, че мероприятието за връщането на учениците в училище е планирано от образователния министър е за края на месец май.


„Нужна е подготовка. Представили сме два варианта – или започват най-малките или започват най-големите.“, уточни той, но призна, че има предписания към училищата, които са неизпълними и даде за пример, че ще трябва чиновете да бъдат наредени на разстояние от 1 метър, а в класната стая да има не повече от 15 ученика.


„Едно нещо е абсолютна истина, животът не може да спре. И понеже не се вижда края на това, ние трябва да се адаптираме към съществуването на този вирус“, каза още Мутафчийски. От думите му стана ясно, че очакваме много по-тежка втора вълна.

 

"Не разбрах кое не стана ясно. Не е задължително да стоиш само вкъщи, може да излезеш на работа, на лекар, до аптека, до магазина. Ако го направиш два-три пъти през деня, това си е една доста сериозна разходка по софийските улици. Надигна се такъв вопъл, че стоим затворени. Ние не сме стояли затворени. Гърците, сърбите, италианците, французите стояха затворени, ние – не. Едни от най-либералните мерки, но всъщност навреме наложени, дадоха резултат. В момента са напът да се провалят, защото сега съвсем не се изпълняват мерките. Вчера, докато отида от вкъщи до болницата срещнах около 25 души. 20 от тях нямаха маски, четирима ги носеха като лигавник и само една жена я носеше правилно“, обясни генералът.


„За парковете винаги съм казвал, че не са живоспасяващи. Имаше обаче много противоречиви мнения. Опасявам се, че ще има събирания на големи групи млади хора с бири в ръка, събиране на майки, което е реална опасност за разпространяване на заразата", каза още Мутафчийски.







Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6007 |23.04.2020 Доц. Атанас Мангъров: Не е изключен втори пик на заболеваемостта . 13| 4309 |23.04.2020 Борисов: Имаме над резерва медицински облекла, можем вече и да даваме . 3| 4142 |22.04.2020 Пациент на видинската болница загина след падане от втория етаж . 13| 5929 |22.04.2020 Ген. Мутафчийски: Поел съм личен ангажимент към дъщерята на Милен Цветков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads