Реклама / Ads
1| 5355 |11.03.2020 НОВИНИ

Училища, ясли и детски градини няма да затварят заради Ковид-19

.
ген.-майор Венцислав Мутафчийски
Училища, детски градини и ясли няма да затворят врати, но ще продължат работа при стриктни мерки за спазване на хигиена. Това са част от окончателните мерки в страната за борба срещу Ковид-19, които бяха обсъдени на извънредното заседание на Съвета по сигурност днес.
 

Трябва да се извършва дезинфекция поне по три пъти на ден, да се проветрява редовно, а в началото на всеки ден преподавателите да напомнят на децата за мерките за лична хигиена. В учрежденията не трябва да се допускат деца и персонал със симптоми на заболяване, обясни на брифинг ген.-майор Венцислав Мутафчийски от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

 

При поява на случай на коронавирус в дадено училище, детска градина или ясла, въпросното заведение трябва незабавно да затвори за срок от 14 дни.

 

“Ако семейството на даден ученик е имало контакт с болен, въпросният ученик не трябва да посещава училище”, каза още ген.-майор Мутафчийски.

 

В областите с потвърдени случаи на коронавирус се забраняват посещенията в домове за възрастни, социално слаби, деца, лишени от родителски грижи.

 

Относно провеждането на мероприятия на закрито властите позволяват в едно помещение/зала да се събират максимум 250 човека, които да бъдат на разстояние най-малко метър един от друг. Във въпросните помещения/зали ще трябва да бъде извършвана дезинфекция по три пъти на ден и да се проветрява редовно.

 

Посетителите в кина и театри ще трябва да седят през едно място,а салоните да се дезинфекцират след всяка прожекция или представление.


Мерките се предприемат, след като у нас бяха регистрирани общо шест случая на заболяването. По двама пациенти има в Плевен, Габрово, а от снощи - и в София. Мъжът и жената, настанени в столичната болница “Пирогов” са в тежко състояние. Те са семейство, работило на пазара “Илиянци”. Изследват се още 89 лица, влезли в контакт с тях.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4199 |06.03.2020 До 11 март в детските градини няма да пишат отсъствия . 0| 3852 |23.02.2020 ЧЕЗ е отличена като дългогодишен и значим партньор на SOS детски селища . 1| 5144 |06.02.2020 Как да разпознаем депресията, когато погледне в детските очи . 1| 3844 |05.01.2020 Съдът отмени абонаметната такса в детските градини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads