Реклама / Ads
77| 9807 |03.05.2020 НОВИНИ

Кабинетът реши: Заведенията на открито отварят. Махат КПП-тата след Гергьовден

.
Заведенията отварят, но при определени условия. Откритите площи и терасите ще работят при строго описани правила.
 

Това стана ясно от извънредния брифинг на кабинета.

 

“Основната философия, която се изповядва, е възможността да се спазва физическа дистанция и възможността за дезинфекция. Ситуацията е необичайна. трябва да се изгради култура на обслужване на клиентите. Има редица заведения, които имат малка площ на терасите и опасенията са, че отварянето им ще доведе до повече икономически затруднения. На първо място продължава да е сигурността на клиентите и персонала. Масите трябва да са разредени и да се работи на полу режим. Според нас това е полезно да се обучат екипите как ще действат по-нататък. Няма ясен взор кога ще спре тази ситуация. Учим се да съществуваме в условия на коронавирус”, заяви началникът на НОЩ ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

 

Премиерът Бойко Борисов обяви още, че след 6 май ще бъдат премахнати и КПП-тата, поставени на изходите на областните градове.

 

“Абсолютно единомислие на щаба има с КПП-тата. Категорично считаме, че те изиграха много важна роля. Считаме, че следобед на Гергьовден може да махнем КПП-тата. Страх ме е. Признавам, че ако го направим днес, стотици хиляди ще се изнесат за празниците”, заяви Борисов.

 

Ще бъдат позволени и индивидуалните спортове на открито. Това ще стане при определен ред и дисциплина. Задължително за всички отхлабени мерки остава спазването на дистанция и децинфекцията. Тенис кортове и стадиони ще бъдат отворени. Плувните басейни също ще бъдат достъпни, като се задължава мерките да се спазват строго в съблекалните.

 

Третата мярка, която е била обсъдена на срещата в Министерския съвет е провеждането на шофьорските курсове.

 

"Здравният министър Кирил Ананиев ще изготви заповед. От утре ще могат да започнат работа. Бяха на среща при мен и поеха ангажимент - дезинфекция след всеки, маски в автомобила. Теоретичната подготовка да е по интернет или на съответната дистанция", обясни още Борисов.

 

Ако мерките в отворените заведения не се спазват, заповедта ще бъде отменена, стана ясно още от брифинга.

 

По време на срещата разногласия е имало за отварянето на училищата и детските градини.

 

"Няма проблем с децата, но поставяме целия персонал и родителите на риск. Много са финансовите аргументи в подкрепа на подобно решение. Родителите ще се върнат на работа. Губим 50 милиарда за две седмици като задържаме този процес. Още от първия ден сме казали - зсравето е най-важно", обясни още Борисов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5445 |30.04.2020 ВСС реши: Съдебната палата ще се стопанисва не от Лозан Панов, а от Даниела Дончева . 1| 4741 |30.04.2020 МС реши: Облекчават наемите за ползвателите на държавни имоти . 19| 7306 |27.04.2020 Румен Радев: Кабинетът получи изключителни правомощия да се разпорежда с публични средства . 71| 6931 |16.04.2020 Щабът реши: Пълна блокада на София до второ нареждане

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads