Реклама / Ads
3| 3877 |18.10.2018 НОВИНИ

Ген. Попов за самолетите: Трябват ни 6 години, за да имаме 16 нови самолети

.
Ген. Константин Попов
При избора на самолети се преценява бойната или оперативна ефективност, цената и остатъчен ресурс, т.е. за колко време може да се използва самолета. Безпристрастно се гледат и оценяват параметрите на офертите.
 

Ген. Константин Попов - Председател на комисията по отбрана в предаването „Лице в лице“ обясни какво точно означава "радио мълчание", нещо за което призова в началото на тази седмица президента Румен Радев. По думите му в авиацията този похват се използва когато не се използва радиото за информация, когато искаш да подходиш скрито и всичко е подготвено добре.

 

Запитан за предпочитанията му относно отворените 4 предложения за самолети генералът обясни, че като командир и като председател на комисията по отбрана не би отговорил на въпрос на какъв самолет би летял той, защото това ще се тълкува като лобизъм. "Самолета не е играчка, на която аз обичам да летя, това е военна техника, това са бойни самолети и трябва най-добрата преценка", каза още Попов.

 

Основни при приценката са три критерии. Първият е бойната или оперативна ефективност, което е какво може да изпълнява самолетът, за какви мисии може да бъде използван. Втоият критерии е  цената и третият е т.нар. остатъчен ресурс, т.е. за колко време може да се използва самолета.

 

Страната ни предвижда да придобие общо 16 самолета, което е една ескадрила.

В момента процедурата е за 8 машини. В предложението за инвестиционен разход е записано, че са отделени милиард и 800 млн. лв са за тази военна техниката, като 300 млн са ДДС. Придобиването на следващите 8 ще е по-лесно и се очакват значително по-малки разходи.

 

Самолетите тепърва ще се произвеждат, желанието ни е до две години да имаме техниката. Ще са необходими около 6 години, докато придобием напълно новите самолетите, т.е. с цялата бойна техника, обучение, снаражение, след като бъде ратифициран договорът за тях от парламента. Заради това на нас ни трябва най-доброто, защото ще сме закъснели в противен случай, обясни още ген. Попов 

 

Според плана на Министерството на отбраната до началото на декември процеса по избора трябва да е завършил, а началото на следващата година договора да е ратифициран. Възможно е да бъде удължен процеса, защото е свързан с преговори.

 

Ген. Попов заяви още, че всички, които са ангажирани с този нелек избор, трябва да отсеят предубежденията си и да работят компетентно.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3755 |18.10.2018 Каракачанов за скандалите при патриотите: На синята каска и мина времето, трябват други средства . 1| 3510 |08.10.2018 Може да има промяна на сроковете за изтребителите, смята ген. Попов . 4| 4381 |04.10.2018 Борисов развърза торбата с парите и за поповете, дава им заплати като на учителите . 0| 3836 |26.09.2018 Хасан Адемов: Трябват 155 млн. лева за да отпадне таванът на пенсиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads