Реклама / Ads
11| 13899 |05.08.2016 НОВИНИ

Ген. Радев чете, че е ”дезертьор, шпионин на Кремъл и изменник...”

.
Ген. Румен Радев
Командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев, който преди няколко дни подаде рапорт за уволнение, защото не е съгласен с политиката за охрана на въздушното ни пространство, написа следното: „Чета и слушам по мой адрес невероятни упражнения на теми: лъжец, разцепник, дезертьор, кариерист, комунист, човек на ”Козяк”, шпионин на Кремъл, дори държавен изменник...”
 
Попрището на безотговорното бръщолевене ми е непознато, но не мога да отрека проявените въображение и изобретателност. Понякога всичко звучи толкова убедително, че самият аз съм на ръба да загубя пространствена ориентировка (по авиаторски) кой съм всъщност..., пише още командирът във Фейсбук.

Междувременно Фрог научи, че генерал Румен Радев не е давал интервю на репортер на руския вестник "Правда", което тези дни излезе със заглавие "НАТО унищожава българската армия" и където се казва, че опазването на българското небе със съюзнически изтребители ще доведе до "релна загуба на суверенитет".

В същото време фейсбук завря от въпроси към ген. Румен Радев. Питат го обикновени хора, познати, подчинени и и бивши началници.Без редакторска намеса ви предлагаме въпросите на колегата му от от военното училище Сотир Здравков от Съюза на офицерите "Атлантик". И на тях и на подобни въпроси на генерала, ще му се наложи да отговаря:

"Познавам ген. Румен Радев от времето, когато беше сержант-курсант в Долна Митрополия. Тоест, повече от 30 години. Завърши две години преди мен. Това е един от най-интелигентните пилоти и офицери, които познавам.
Много бих искал да му задам лично няколко въпроса, но не сме чак толкова близки, пък и предполагам, че е е изключил телефоните. Ако разрешите, ще ги задам тук:

- Господин генерал, Румене, ти беше, и мисля че още си, един от най-възторжените привърженици на членството ни в НАТО. С основание. Имаше огромно желание да осъществиш на практика наученото в Щатите, чиято политическа система и военно строителство нескрито харесваше. Обясняваше го с две неща: свободата, дадена на всеки там да се бори за себе, и военната структура, политика и процедури, проверени в реални бойни действия. Цитирам те по памет: "Трябва да забравим всичко съветско, за да станем най-после военни авиатори, а не само да имитираме дейност като при социализма". Та, въпросът ми е, как ще приемеш скандиранията "НАТО - вън" на привържениците на партията, която те издига за президент? Защото такива скандирания ще има. Ще има и руски знамена, може и повече от българските да са. И червени ще има, със сърпове и чукове. Както и портрети на Сталин. Как ще приемеш всичко това?

- Спомняме си как подаде оставка преди няколко месеца. Защото тогава способностите да охраняваме нашето небе си бяха под въпрос. (То затова се и прие това решение на НС, което сега критикуваш - при необходимост да потърсим съдействие за охраната му от съюзниците си.) Доколкото разбрахме, премиерът те е убедил, че той ще направи всичко необподимо да не се стигне дотам.
Сега обещаните 80 млн. са отпуснати. Вместо два изправни, в Графа летят вече 6 или 7 бойни машини, плюс една спарка. С ремонтирани в Полша двигатели. И нищо, светът не се е срутил, летят си. Води се регулярна летателна дейност, младите пилоти се обучават и хора за бойно дежурство вече има достатъчно. За пръв път от много години завърши випуск пилоти с приличен нальот - около 200 часа, а не със символичните двайсетина. Това си е истинско попълнение, а не пълнеж на щатове. Е не са 40 души, какъвто беше твоят випуск, а са 6 или 7, но такива са ни нуждите за сега, сам знаеш. Повече от това военната авиация не може и да поеме. Въобще, военната авиация изглежда доста по-добре отколкото миналия октомври, когато подаде и оттегли оставката си. Според мнозина колеги тогавашната ти оставка беше силен сигнал и той подейства. Не сме цъфнали и вързали, но стоим значително по-добре. Излиза, че премиерът си изпълни обещанието.
Защо тогава подаваш оставка сега, и то с мотиви решението на НС от... февруари? Какво, оттогава досега обмисляше ли? Интелигентен човек като теб няма нужда от толкова време за това.

- Нима очакваш, че аз и колегите ще приемем за случайност, че мастилото на рапорта ти още не беше изсъхнало, а Корнелия Нинова вече обяви твоята кандидатура за президент? (Ясно е, че ти ще си кандидата на БСП, другите кандидатури са направо смешни.) Тя, Нинова, също каза, че е разговаряла с теб и ти си се съгласил. Явно това се е случило ПРЕДИ да подадеш оставка/рапорт за напускане. Тоест, съгласил си се да станеш ПАРТИЕН кандидат, докато си още Командир на ВВС на България? На България, не на БСП! Освен, че намирисва на закононарушение, дали според теб това е морално и достойно за един ДЕЙСТВАЩ висш офицер и летец?

Това са ми въпросите. Дано стигнат до теб. Бъди здрав!"

Ето и още две мнения от фейса:

Полковник Трифон Трифонов: ГЕНЕРАЛ РАДЕВ ,ГРЪМОТЕВИЦИТЕ УДРЯТ ВИСОКИТЕ ДЪРВЕТА И НИКОГА КЛЕКА! В България много хора в т.ч. и офицери забравиха какво представляват ЧЕСТТА И ДОСТОЙНСТВОТО .Да не Ви смущава нищо .Внимавайте само да ни Ви употребят! В България считат големия лъжец за голям политик! Как ще свикнете, не знам . УСПЕХ!

Валери Молхов: Гордея се с вас господин генерал -вие изпълвате понятието ми за генерал за разлика от много ваши колеги за съжаление които не са толкова твърди и умни като вас.За съжаление това се разбира много късно.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4424 |04.08.2016 Социолог: Ген. Радев се разглежда като кандидатура на Първанов . 0| 5720 |03.08.2016 Процедурни капани могат да забавят ”увото” на ген. Радев . 2| 5865 |03.08.2016 Ген. Радев: Ще говоря като ме освободят от военна служба . 5| 19909 |03.08.2016 Ген. Стефанов: Борисов го е страх от армията и ген. Радев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads