Реклама / Ads
12| 12237 |23.05.2021 НОВИНИ

Ген. Румен Миланов: Политици ”цъфват” в записи на телефонни разговори, има вратичка за незаконно подслушване

.
Румен Миланов
”В регистрите се отразява решението на съдията, който разрешава да подслушват вас, но ще чуят и моя глас - ето тънкия номер”. С тези думи бившият директор на ГДБОП, НСО и БОРКОР ген. Румен Миланов описа възможността законно да бъдат подслушвани политици без да е издадено разрешение с тяхното име.Похватът е да се подслушват хора от обкръжението на набелязаните за подслушване, така че рано или късно ”тези лица ще цъфнат в ефир”, каза Миланов.
 

Пред bTV той коментира възможността политици от опозицията да са били подслушвани преди изборите на 4 април, както обяви съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов. Министърът на вътрешните работи в служебния кабинет Румен Рашков вече потвърди достоверността на тази информация и нареди проверка. Предишните управляващи - ГЕРБ, твърдят, че такова подслушване е невъзможно и обвиняват държавния глава Румен Радев, че използва скандала, за да смени шефовете на специалните служби.


Ген. Миланов даде пример с разпространения от прокуратурата запис на гласа на президента Румен Радев, направен със специално разузнавателно средство (СРС). . "Сами разбирате, че гласът на президента да излезе в СРС публично е стахотен минус за нашата държава", коментира Миланов. Тогава разрешението беше дадено за подслушване на шефа на военновъздушните сили, но предварително знаем, че можем да чуем гласа на президента, добави той.

 

Според Румен Миланов освен тази вратичка, чрез която незаконно подслушване може да бъде облечено в законни процедури, съществуват технически възможности това да става и извън службите, изцяло незаконно.


"Има съвременна апаратура, която позволява неформални подслушвания и тя е още по-страшна. Трябва система, която да следи нейното купуване и ползване", каза Миланов. По думите му това е една от задачите на бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства.

 


Подслушванията, които имат и законова уредба, имат за цел противодействие на престъпността. ДАНС и ДАТО извършват този процес с разрешение на съдия. Не ми бяга от мисълта случаят с гласа на президента. Това е страхотен минус в държавността ни. Кой знае как ни гледа международната общност. Въпросът е кой и по коя поръчка се е извършвало това подслушване. Тук може да бъде много полезен Бойко Рашков, счита ген. Миланов.

 

"Много е важно към кого е насочено подслушването. За съжаление се формира една тенденция за битка за тези случаи. При НДСВ беше постигнат известен успех. Трябва да има политически консенсус, но всички досега всички управляващи се опитват да яхнат службите в техен интерес.", посочи той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 52| 3611 |23.05.2021 Пулев: Не смятам, че някои политици са по-готови от мен за политиката . 28| 8721 |21.05.2021 Протестът се връща пред Президентството заради незаконното подслушване на политици . 54| 30812 |20.05.2021 Бойко Рашков пред Фрог нюз: Потвърждавам, че политици са подслушвани! Изнасят се документи от службите . 10| 3906 |20.05.2021 Румен Радев проведе видеоконферентен разговор с Шарл Мишел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads