Реклама / Ads
6| 5501 |29.11.2012 НОВИНИ

Ген. Тонев хвали здравния министър; била крехка, но по-активна от мъжете

.
шефът на ВМА
Трябва да има малки общински болници, но е много по-добре да има спешен център; във ВМА има диференцирани заплати така, че всички били доволни, но никой не бил щастлив.
 

Представяме си, че с една вълшебна пръчица ще решим проблемите на здравеопазването, но реформите не са еднократен акт, обяви по БНТ  директорът на ВМА ген. Стоян Тонев. Според него здравната министърка, една крехка жена, направила много повече от предишните петима мъже на този пост. Например, обединила болницата в Стара Загора, увеличила парите за специализация, скарала се с Дянков и откривала спешни центрове.
 

Парите никога не са много; в някои области има баланс, но в други не са достатъчни и не става дума за източване. Какъв е смисъла да се закупуват апарати за една болница, в която няма пациенти, които се нуждаят от тях, а за друга, където са необходими, да няма, попита Тонев.
 

Трябва да има малки общински болници, но е много по-добре да има спешен център, който да поема нуждите на хората, и една поликлиника, отколкото да се стоят масивни сгради на болниците. Тонев даде за пример Видин, където се променя демографската ситуация: от 60 000 граждани преди години до 25 000 сега. Болницата в Девин няма как да стане филиал на ВМА. Ако се касае за еднократна помощ за месец, за два, при заповед на министъра ще го направим, но въпросът не е да се работи на парче, обясни той.
 

Тонев сподели, че се гордее с екипите си и не просто задържа добрите си кадри, а привлича и други. Във ВМА са над 50% от националните консултанти, което е достатъчен показател, обучават се студенти и специализанти. Единствено там имало специализанти от 18 страни, не само от европейски държави, в т. ч. и от Северна Корея.

ВМА за много клиники е като последна инстанция, но това го правят хорат. Във ВМА има над 3500 души и при нас диференцирането на заплатите е такова, че всички са доволни, но никой не е щастлив, заключи шефът на ВМА.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6094 |23.11.2012 Галина Тонева: Жена главен прокурор е разчупване на статуквото . 2| 6202 |22.11.2012 Галина Тонева: При избора на главен прокурор да не е водеща политиката . 61| 4804 |11.11.2012 САЩ ни похвали за борбата с тероризма . 7| 6051 |30.09.2012 Цветанов се похвали от управлението на Борисов в Анкара

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads