Реклама / Ads
111| 19165 |23.01.2022 ПОЛИТИКА

Генерал Павлюк от Източна Украйна: Украинците са готови да разкъсат руснаците с голи ръце

.
Олександър Павлюк
„Украинците са готови да разкъсат руснаците с голи ръце“, заяви украински генерал пред „Таймс“. Генералът е готов за война, която знае, че може да не спечели. При липса на съюзници и с малко чуждестранни приятели, без модерно въоръжение и превъзхождани по суша, море и въздух, яростта може да е бъде най-добрата защита, посочва БГНЕС.
 

„Имаме около половин милион души, преминали през война в тази страна, в която са загубили някого. Половин милион, които са загубили кръвта на роднина, загубили домовете си или приятелите си и са готови да разкъсат руснаците с голи ръце“, посочи генерал-лейтенант Олександър Павлюк. Той е решен да разгроми всяка руска сила, достатъчно неразумна, за да нахлуе в родината му.


„Ако нашето разузнаване успее да предвиди посоката на главния руски удар, след първите големи загуби те няма да продължат по-нататък“, смята генералът. „Путин осъзнава, че след тежки загуби армията му може сама да спре. В това не може да се доверите на интуицията. Става дума за трезва преценка“.


Павлюк командва общовойскова група с численост 52 000 души на предната линия в Източна Украйна, където се очаква първият руски удар. Той се присъединява към съветските въоръжени сили през 1987 г. и се обучава за командир на танк. В по-късните години той се е бил срещу бившите си другари и говори с гордост, че е водел бригада от украински войници срещу руските въздушно-десантни войски в битката за летището в Луганск през 2014 г.


И при това той е оптимист, когато обсъжда разгръщащата се война, пред която е изправен сега, тъй като САЩ прогнозират, че 100 000 руски войници, струпани около Украйна, може скоро да атакуват. Украинското военно разузнаване смята, че вражески разузнавателни самолети прелитат по границата с Украйна и над Черно и Азовско море три пъти по-често, отколкото по същото време миналата година.


Близо до предната линия, Павлюк коментира, че разположените сили на Русия възлизат на 54 тактически групи, включително 36 балистични ракетни системи със среден обсег на действие „Искандер“, на някои от които дори украинската столица Киев е в обсег.


Украйна очаква инвазията след 20 февруари, защото Москва едва ли ще рискува да подразни Китай, а тогава приключват Зимните олимпийски игри в Пекин. По същото време завършват и съвместните руско-белоруски учения на границата с Украйна, които ще дадат на Русия възможност да придвижи допълнителни войски към района.


„Това е дата, която ни тревожи“, признава Павлюк.


Западните спецслужби очакват, че всяка инвазия ще започне с преместване на силите на Русия в Източна Украйна на етапи, с хиляди войници, пристигащи с влакове, за да подсилят частите, които вече са в района.


Въпросът, пред който са изправени украинските командири, не е дали могат да спрат руско настъпление, а колко време ще оцелеят. Те раздават оръжия в очакване на продължителна партизанска война в районите, където украинската редовна армия ще бъде разбита.


„Вече започнахме да правим това“, казва Павлюк. „Създадохме така наречените отряди за териториална отбрана, което означава, че ще има повече от 100 000 доброволци, които са готови да вдигнат оръжие. Дори сега се раздават оръжия на хора, които са готови да се бият.”


Генералът е категоричен, че накрая руският президент Владимир Путин ще загуби войната, по един или друг начин. Според украинското военно разузнаване Русия може да атакува от няколко посоки и да превземе осем ключови региона в източната част на страната, включително градовете Днепър, Одеса и Харков, така че Украйна да загуби основните военни и промишлени възможности, както и достъпа до Черно море.


Путин, по думите на Павлюк, е решен да съсипе Украйна по начин, по който тя ще е зависима от неговите прищевки.


„Руснаците разглеждат различни варианти, но няма да се задоволят само с Донецк и Луганск на изток. Те планират да ранят цялата страна ни и чрез тази рана да манипулират Украйна, както искат“.


Павлюк очаква от НАТО доброжелателни изявления, но не и защита. Той посочи Германия, която последователно отказва да доставя на Украйна оръжия чрез Агенцията за подкрепа и снабдяване на НАТО, като същевременно продължава да изпраща двойни сигнали дали ще изключи газопровода „Северен поток 2“, в случай на инвазия. Той заяви, че Великобритания, която тази седмица достави партида леки противотанкови оръжия, и САЩ, които предоставиха 2,7 милиарда долара военна помощ от 2014 г. насам, са сред малкото надеждни партньори на Украйна.


Запитан как европейските страни биха реагирали на руска атака, той посочва: „Те ще бъдат „загрижени“ – може би „много загрижени“. Европа или се страхува да помогне на Украйна, или не иска да помогне на Украйна. Европа е в собствената си зона на комфорт и не иска да действа, както и през 1939 г.“


„Никой наистина не разбира, че нахлуването би било края на ценностите и на начина, по който съществува Европейският съюз. Това би било край на европейския проект. Ако Русия получи страна с потенциала на Украйна, тогава тя няма да спре. Следващите ще са балтийските държави“.


„Беше огромна грешка за Украйна да се откаже от ядрените си оръжия“, смята Павлюк. „Това е грешка, за която сега плащаме.“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 10933 |11.12.2020 Ивета Чернева за Фрог: Външната политика на Байдън: Къде са Източна Европа и България? . 40| 12975 |05.05.2020 САЩ: Ще защитим Източна Европа от руска агресия . 30| 8322 |03.09.2019 Външно: СССР донесе на Централна и Източна Европа половин век репресии . 8| 8644 |12.02.2019 Марин Райков - пожизнен посланик или генерал-губернатор в сянка?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads